Crochet Bucket Hat

wah need one more ball xD

Tada..  The Brim should be longer, but I made it short because too impatient 😛

Closer look of pattern..

I will add more stitches so it will be longer soon. Setelah membuat percubaan, dengan benang soft merino ini, sesuai digunakan jarumnya bersaiz 4 mm.. topi ni topi dewasa seharusnya, tetapi jarum 3.5 masih belum cukup untuk mendapakan lebar yang sepatutnya.. sesuai untuk teenagers bagi saiz yang saya kait ini.

Instead of bucket hat.. nampak macam topi bola 🙁

Alhamdulillah.. ini topi pertama crochet saya xD

Click amicomo4-1_Bucket_Hat for pattern.

Selamat mencuba! 🙂

Pattern adalah Japanese chart in English translation.

Related Post

13 Replies to “Crochet Bucket Hat”

  1. kak ery! before sy tdo sy baru je bace entry midnight project tu. bangun2 dh siap?!?! waaaaa mmg respek la akak yg tersgt rajen ni. hehe. saje je drop by. hat ni chantek! cun yg amat ^^

    1. hahaha…. terlebih rajin betul Cikida. Time nilah masa untuk rajin mengait.. bila dah busy lagi.. belum tentu boleh siap dalam seminggu xD thank you Syahidah. Kalau free, cubalah pattern ni juga k?
      Syahidah rajin-rajin update projek huhuhu tak sabar nak tengok projek terbaru Cikida ni.. 🙂

    1. Terima kasih kak Aisyah 🙂
      Alhamdulillah.. berjaya juga hasrat saya untuk buat satu crochet hat .. tapi masih banyak perlu diperbaiki huhu.. minta tunjuk ajar kak Aisyah ya! 🙂

  2. Salam Ery!

    I tengah cuba buat the bucket hat ni, tapi I selalu confuse part nak sambung dengan first/start loop tu; selalunya sambungan tu tak kemas & gap dia jadi lebih besar from the other gap. Tension2… I guna slip stitch tapi rasa macam ada buat salah somewhere.

    1. Salam Jaja!

      Wah tak sabar nak tengok bucket hat Jaja xD

      Oh kalau yang first stitch/start tu.. iasanya kalau kita mahu sambung tu next round, mostly kita slip stitch dahulu.. jadi betullah yang Jaja buat tu 🙂

      Titik hitam bulat tu maksudnya slip stitch.. jadi bila Jaja dah mula round yang seterusnya, slip stitch dahulu.. dan slip stitch ni kita akan slip pada chain stitch yang kita buat masa start to next round.

      Maksudnya..

      katakan round sebelum kita ada buat chain stitch 3 kali.. dan kait kait kait.. dan kemudian dah sampai akhir round, kita slip stitch kat chain yang ketiga kat chain stitch 3 kita buat masa start tadi. lepas tu, lets say that after slip stitch, dia suruh single crochet, biasanya single crochet pun kita masukkan dalam loop of the first stitch from the 3-ch.

      Harap explanation saya boleh difahami oleh Jaja..

      nanti gtau ya macam mana.. 🙂

  3. Hmm….rasanya betul apa yg Jaja buat tapi geram betul tengok gap yg extra besar kat area where kita slip stitch dgn the 1st loop tu (the 3 chain loop)…haih…takpe2, buat je. Dah siap nanti InsyaAllah Jaja kirim photo kat Ery ya? hehehe…Thanks Ery 🙂

    1. you’re welcome Jaja 🙂

      Ah… yang pasal gap tu.. biasanya untuk elakkan gap, memang kita kena betul-betul perhatikan loop untuk kita buat slip stitch, pastu tarik sikit dan ketatkan benang tu,

      biasanya bila ada gap, it means, kita tertinggal satu stitch pada round sebelumnya..

      ataupun lepas kita chain 3, lepas tu kena buat single crochet/double crochet, kita tak buat tu dalam 3 chain pada round sebelumnya..

      Jadi masa Jaja buat Sc ataupu Dc pada first round selepas ch3, pastikan Sc/Dc tu betul-betul kat the first loop of 3 Chain tu k?

      Hihi.. tak sabar nak tunggu photonya… excited ni 😀 thanks ya!

  4. Alhamdulillah…back on track. Tapi kena start all over again…heee…Thanks Ery 🙂

    Sekarang tengah kat round 4; 2 more rounds to go to complete the increasing part of the top. Ery, symbol + on 7th round (next to the chain 1) tu apa ya?

    1. Wah.. nice!

      All the best Jaja.. InsyaAllah, I’m sure it will turns out lovely 🙂

      Ah yang symbol + / x itu adalah symbol untuk single crochet. After slip stitch, then Jaja need to do one Sc on the first chain of the 3-Ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.