Tag : kait jarum dua

10 posts

Langkah demi langkah mengait socks menggunakan teknik MAGIC LOOP. AMARAN KERAS: Pastikan anda sudah mempunyai asas Knitting termasuk tahu teknik Increase dan Decrease untuk KAL kali ini. EPISODE 3 ( FINALE ) Bahagian GUSSET & TOE SHAPING: Sila ikut langkah ini seperti yang tertera di dalam gambar p/s: maaf sebab saya belum berkesempatan membuat video …
Nama mata kaitan: Bind off atau Cast Off Simbol: BO Sila klik pada gambar untuk IMEJ yang lebih baik dan jelas. 1. Bind Off ataupun Cast Off digunakan untuk menutup mata kaitan. Caranya ialah, Knit atau Purl stitch seperti biasa dan hanya biarkan 2 sts sahaja pada jarum kanan seperti di gambar atas. 2. Kemudian, …
Assalamualaikum semua, Di dalam seni kait 2 ini, terdapat 4 asas kaitan yang sangat mudah untuk dipelajari. Biasanya, apabila anda telah berjaya mempelajari keempat-empat asas kaitan ini, maka dengan itu anda telah berjaya untuk memulakan satu jenis projek yang mudah dengan menggunakan keempat asas ini. Asas pertama dikenali sebagai Cast On (CO) (maaf ya.. dalam …
Assalamualaikum semua 🙂 selamat datang ke da’knit! hari ni.. memandangkan saya free sangat-sangat, alhamdulillah… dengan FREE yang ada hari ni, saya terfikir untuk membuat tutorial mengait topi baby ruffle version Pattern asal boleh didapati di Bernat.Com (Search : Ruffle Hat (to knit)) – perlu register dahulu untuk download di website ini. AMARAN: ANDA PERLU MAHIR …
Photo Credit: www.handmadematters.co Kawan-kawan semua.. pernah tak terfikir nak belajar dan up level ke pattern yang lebih mencabar seperti mengait baju? Kalau ya.. teruskan membaca  😀 Da’Knit ingin berkongsi TIPS untuk menepis rasa gerun mencuba pattern mencabar. Banyak yang da’knit perhatikan kebiasaan ayat yang selalu diluahkan ialah: 1. Rasa susah.. tak berani nak cuba lagi… …
Assalamualaikum semua.. Kali ini saya ingin berkongsi tentang GAUGE.  Bila kita ingin memulakan sesuatu projek mengait, kita selalu akan terjumpa pattern menyebut tentang GAUGE. Apakah maksud GAUGE? Gauge ataupun tension sesuatu projek mengait sangat penting apabila anda ingin mendapatkan saiz yang bersesuaian dengan ukuran yang ingin anda perolehi. Macam menjahit lah.. kalau menjahit.. kita mesti …
Alhamdulillah.. hari ini siap lagi satu projek fingerless mitten yang di-request oleh adik. Warna biru pilihannnya.. maka inilah hasilnya 🙂 Nampak kecil pula kan.. Benang kait yang digunakan adaah 55% acrylic dan 45% nylon dari Sirdar. Saiz jarum kait circular yang digunakan adalah 3.5mm. Pattern ni adalah pattern ciptaan sendiri dan masih banyak yang perlu …
PAGE TOP
error: Content is protected !!