Sahabat Mengait: Pattern Crochet by Che Puteh Ismail

Assalamualaikum sahabat seni mengait, apa khabar anda semua? 🙂

Hari ini alhamdulillah akhirnya saya berkesempatan untuk mempromosikan buku skrap yang dihasilkan oleh salah seorang sahabat mengait di MKCC, iaitu Che Puteh Ismail (https://www.facebook.com/cheputeh.ismail). Buku ini mengandungi beberapa pattern yang ditulis oleh Che Puteh Ismail dalam bahasa.

1798469_10204438473338458_3867379134082145233_nComelkan? Dahulu, waktu saya mula-mula pertama kali membuat pattern sekitar tahun 2010, tidak begitu ramai yang membuat pattern sendiri. Tetapi alhamdulillah, sejak tahun ini saya dapati semangat para crocheter/knitter Malaysia semakin tinggi dan saya teruja melihat minat dalam membuat pattern pada masa kini.

Maka, kelebihan dan kesannya ialah kita akan memperolehi lebih ramai designer crochet/knitting di Malaysia malah boleh setanding dengan negara-negara luar yang aktif dalam menghasilkan pattern mengait 🙂 Satu perkara yang memberangsangkan bukan? Alhamdulillah.

Mari lah sama-sama kita berikan sokongan pada sahabat-sahabat mengait yang berusaha keras untuk berkongsi ilmu ini secara percuma ataupun berbayar. Jika berminat untuk mendapatkan pattern-pattern di atas, boleh hubungi Che Puteh Ismail terus di laman FBnya https://www.facebook.com/cheputeh.ismail.

Selamat mengait!

Mengapa -handmade- mahal?

Posted on July 5, 2013 by Da’Knit

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Agak lama saya tidak membuat sebarang update di blog ini. Singgah sekejap.. tutup.. belum ada idea apa yang nak dikongsi sama.

Tapi alhamdulillah hari ni saya mendapat sedikit idea hasil dari pencarian di internet, iaitu saya ingin berkongsi dengan semua peminat mengait, mengapa -handmade- mahal? hihi.. tajuk macam nak buat promosi pulak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHasil knitting yang tak siap-siap lagi… huhu..

Saya bukanlah seorang penjual hasil kait yang aktif, tetapi saya sangat aktif dalam menghasilkan barangan kait. Kadang kala.. saya mengambil masa berminggu-minggu untuk siapkan hanya satu projek disebabkan kekangan masa dan terdapat lebih banyak hal lain yang perlu diutamakan. Namun begitu, saya sememangnya adalah seorang peminat mengait yang tegar dan mengait adalah merupakan hobi yang amat saya sayangi.

Oleh itu, sebagai peminat mengait yang tegar, saya cuba memahami masalah-masalah yang selalu dihadapi oleh mereka yang menjadikan hasil kait sebagai satu perniagaan sampingan/utama. Antara soalan yang kerap saya dengar dan terima dari sumber-sumber di internet dan juga saya sendiri ialah:

1. Kenapa mahal sangat? Tak boleh murahkah?

2. Berapa ya harganya? .. harganya sekian-sekian… *senyap…*

3. Saya nak macam ni, boleh? Berapa harga dia? Ok… saya akan bank in dan akan maklumkan nanti.. (sebulan kemudian… 3 bulan kemudian.. setahun kemudian…..) < — ini adalah salah satu sikap yang sangat tidak beretika di dalam urusan jual-beli. Nauzubillahiminzalik.. moga Allah lindungi kita dari bersikap sedemikian.

4. Benang mahal sangatlah… Benang murah tak adakah? Saya nak selesa dipakai.. bla..bla… (ni adalah salah satu soalan yang saya rasa macam agak susah juga nak jawab…)

5. Kenapa mahal? kalau saya beli di kedai saya boleh dapat murah lagi…. (oh Tuhanku… *palm on face*!)

Ok.. cukup dengan soalan-soalan di atas.. kalau nak tambah, nanti tak habis-habis saya menulis 😉 hehe.. just kidding!

Baiklah, berbalik kepada, mengapa -handmade- mahal?. Sebagai penjual, kita pasti akan menentukan kos pengeluaran dahulu (sambil ajar pelajar, saya pun turut belajar sama), iaitu,

a) kos bahan mentah,

b) kos upah,

c) kos overhed (jika ada),

Maka jumlah yang diperolehi dari ketiga-tiga kos ini adalah kos pengeluaran kita. Manakala sebagai pembeli pula, kita perlu pastikan “bajet” perbelanjaan tidak melebihi keperluan dan bijak dalam mengurus pembelian (utamakan yang utama dahulu)

Berikut adalah contoh kos pengeluaran di pihak penjual:

Barangan yang ingin ditempah: Baju Dewasa saiz L

Benang yang diperlukan: 8 buku benang (100gram/sebuku) = RM22/sebuku (guna benang import yang selesa)

Accessories tambahan: Butang (5 biji) = RM5.00/5 biji

Upah (kos upah mengait, ingat bahawa penjual adalah manusia dan memerlukan ruang masa yang terhad untuk mengait. Maka kiraan upah diambil mengikut jam): RM5/sejam. Tempoh menyiapkan ialah dalam masa seminggu (7 hari) dengan menggunakan 5 jam/sehari.

Kos overhed: TIADA

Maka jumlah keseluruhan ialah: RM22 x 8 + RM5.00 + RM25 x 7
Kos pengeluaran: RM356.00

Mengapa -handmade- mahal?

Ingin saya ketengahkan masalah utama yang selalu dihadapi oleh pihak penjual barangan kait ialah kebanyakkan pembeli kurang memahami istilah -handmade mahal-. Wujud sebahagian mereka yang menganggap, barangan kait ini amat mudah dihasilkan dan boleh disiapkan dalam waktu yang singkat. Apa yang menyedihkan lagi, mereka gemar membuat perbandingan harga/hasil yang dibuat di antara penjual A dan penjual B. Tetapi, tahukah anda, penjual A itu bukanlah orang yang sama dengan penjual B? Tahukah anda, tangan penjual A itu mungkin lebih kecil dari penjual B menyebabkan tangannya mungkin lebih memerlukan tenaga untuk mengait? Tahukah anda, penjual A tidak tidur malam untuk menyiapkan tempahan berbanding penjual B?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Setiap barang kait yang dihasilkan mempunyai nilai sentimental yang tidak sama di antara penghasil barang kait. Barangan dan kos mentah yang digunakan dalam menghasilkan barangan kait juga bukanlah sesuatu yang murah, apatah lagi jika anda sebagai pembeli inginkan keselesaan ketika memakai barangan hasil kait. Pada masa kini juga, pelbagai jenis benang kait yang dijual adalah dari jenis yang lebih selesa, berkualiti dan bermutu. Sebagai penjual barangan kait, kualiti dan keselesaan merupakan elemen yang amat dititikberatkan bagi memastikan pihak pembeli berpuas hati dengan hasil yang diterima. Oleh itu, bagi memastikan jual-beli mendapat kepuasan dikedua-dua pihak, pihak penjual dan pembeli perlulah berbincang dengan baik, mencari alternatif yang boleh memenuhi kehendak pembeli dan yang paling penting ialah pihak pembeli tidak menganggap yang pihak penjual itu adalah sebuah -mesin-. Ingatlah, penjual barangan kait itu menggunakan tenaganya 100% untuk menyiapkan tempahan anda.

**

Saya sangat bersyukur kepada Allah, kerana Allah memberikan saya peluang untuk memahami perasaan sebagai seorang penghasil barang kait. Saya juga gembira apabila melihat pasaran barangan kait juga semakin maju di Malaysia. Jikalau di negara luar, anda pasti teruja melihat betapa aktifnya wanita-wanita disana menghasilkan barangan kait dan mereka sangat-sangat menghargai hasil kait yang dibuat oleh tenaga manusia walau mahal sekalipun. Sebagai contoh, anda boleh lihat barangan handmade yang dijual di ETSY. Fikirkan..

Selain itu, antara perkara yang turut memberangsangkan saya ialah kini, benang-benang kait, jarum kait, accessories dan pelbagai lagi sudah begitu mudah didapati di pasaran seperti di kedai-kedai tempatan ataupun secara maya (online).

Kesimpulannya..jika anda merasakan hasil barangan kait yang dijual adalah mahal, bukankah lebih baik jika anda sendiri yang mengaitnya? 🙂 Percayalah, anda akan lebih menghargainya!

577056_470453856311464_1289591514_n1537238727

Disini ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan, buat renungan saya sendiri dan juga anda sebagai pembeli. Jika anda berminat dengan hasil kait yang dijual di laman-laman penjual barangan kait, pastikan anda:

1. Terapkan di dalam minda anda bahawa barangan -handmade- memang mahal.

2. Benar-benar berminat dan mempunyai perbelanjaan yang sememangnya anda khaskan untuk membeli barangan kait tersebut. Jangan bertanya seolah-olah anda serius, namun anda tahu anda tidak mampu membayarnya. Ianya hanya akan mengecewakan si penjual dan menganggap anda hanyalah seorang STALKER dan tidak serius. Akhirnya, nama anda akan di BLOCK/BLACKLIST.

3. Tidak membuang masa si penjual dengan bertanyakan soalan tanpa memberi respon semula. Tunjukkanlah bahawa diri anda adalah seorang yang beretika. Katakan sahaja anda tidak jadi membelinya/menempah jika anda ingin batalkan niat anda. Jangan buat si penjual tertunggu-tunggu respon anda.

4. Tidak membandingkan harga di antara penjual A dan penjual B kerana tangan yang menghasilkannya adalah berbeza (sama macam memasak, setiap masakan punya rasa yang berbeza walaupun menunya sama!)

5. Benar-benar memahami kos pengeluaran yang terpaksa di tampung oleh penjual barangan kait sebelum membuat kesimpulan. Dan di pihak penjual, perlulah memohon deposit dahulu bagi menampung semula kos yang telah dibelanjakan bagi mengelakkan berlakunya tempah dan lari.

6. Tahu bahawa barangan kait yang dihasilkan oleh MESIN tidak sama dengan TENAGA MANUSIA.

Sekian, terima kasih 🙂

Mohon maaf jika ada tulisan saya terlalu berjela-jela. Saya cuma berharap agar artikel ni boleh membantu kita semua dalam menyelesaikan masalah -mengapa handmade mahal?-

NOTE:

Semoga bermanfaat untuk saya, awak dan mereka! 🙂

Ery,
www.daknit.com

Meletakkan harga pada barang kait

Assalamualaikum,

Pos ini ada saya kongsikan pada FB saya dan ingin juga saya kongsikan di blog ini. Semoga bermanfaat <3

***

Antara masalah yang biasa saya lihat sewaktu menjual barangan handmade berasaskan benang kait adalah cara kita meletakkan harga. Bukan sahaja anda tetapi saya juga menghadapi masalah yang sama. Tetapi saya selalu berfikir seperti ini.

Sebenarnya, saya tidak perlu risau dan takut dengan harga yang saya letakkan. Murah ataupun mahal, itu adalah harga saya. Kenapa perlu takut dan risau jika pesaing saya jual murah ataupun kenapa perlu risau jika saya menjual lebih mahal? Saya berhak meletakkan seberapa banyak pun harga yang saya rasa layak dengan penat lelah saya dan setanding dengan kualiti.

Kenapa?

Sebab saya adalah BERBEZA dari orang lain. saya adalah ISTIMEWA makanya hasil TANGAN saya yang hanya SEPASANG itu juga adalah SATU sahaja di dunia ini. Maka hasil saya TIDAK AKAN PERNAH SAMA dengan orang lain dan sebaliknya. Maka perlu bersyukur dengan hasil kita sendiri dan yakin hasil kita adalah yang terbaik. Harga berbeza dari pesaing saya bukanlah sesuatu yang perlu dirisaukan.

Pelanggan kata mahal? Modal sama saja?

Biar modal sama… tetapi rasa PENAT itu TIDAK AKAN pernah sama. Tak perlu risau jika pelanggan kata mahal. Sebab saya tahu hasil saya adalah yang terbaik. Jika pelanggan tahu kualiti kerja kait saya dan mutu material yang saya gunakan adalah terbaik, mereka pasti akan KEMBALI. insya Allah.

Bagaimana mahu menarik pelanggan?

Jika pelanggan itu adalah First Time customer, yakinkan dia hasil kita adalah terbaik. Jika pelanggan merasakan mahal, kita boleh adakan promosi dan free gift sebagai tanda penghargaan untuk pertama kali. Terpulang pada kita sendiri bagaimana meletakkan nilai daya tarikan jualan kita. Apapun yang paling penting adalah persetujuan dari kedua pihak memuaaskan hati masing-masing.

Pelanggan tempah lari?

Ambillah deposit. Tetapkan masa pembayaran agar kita tahu pelanggan itu serius ataupun tidak. Sekurang-kurangnya deposit itu dapat memulangkan kos material kita.

Tulisan ini sebagai rujukan saya dan teman2 mengait yg masih baru dalam bidang ini. Insya Allah. Rezeki ada di mana-mana. Paling penting, biarlah tulus niat kita untuk mencari rezeki melalui jualan handmade ini. Amalkan berjualan sambil bersedekah. Insya Allah ada berkatnya.

Semoga saya dan anda akan berusaha lebih untuk.meningkatkan mutu hasil kait handmade ini.

Peace ♡

Ery Eroglu
www.daknit.com // www.senimengait.com

Free Crochet Pattern: My first owlie pouch!

14891_271068099742347_1455683254825307344_n

My first owlie pouch!

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Material:
3.00 mm & 4.00 mm crochet hook
NAKO BABY LUKS MINNOS (2 colour of your choice)
White and orange yarns colour
or any DK yarns/10 ply
(Yarns available at www.daknit.com for purchase)

Accessories:
2 x Buttons of your choice ( I use black colour for the eyes)
Scissor to cut
Sewing needle and thread to sew buttons
Yarn blunt needle

Abbreviations:
Ch = chain
Sc = single crochet
Sc2tog = single crochet 2 stitches together (decrease)
Ss = slip stitch
Hdc = half double crochet
Hdc2tog = half double crochet 2 stitches together (decrease)
Sts = stitches
St = stitch

Gauge: For this pouch, gauge is not crucial. Different weight of yarns will produce different size of this pouch.

NOTE:
1. Always slip stitch on first chain of chain 1/2/3.
2. Marker is necessary if you need to mark your start.
3. For CRAB STITCH tutorial CLiCK HERE.


 

Instructions (crochet- in – the round from bottom):
With colour A, Chain 4 Sts. Slip stitch to join round.

Round 1: ch 2, 12hdc in loop. Ss in first hdc. (12 stitches)

Round 2: ch2, hdc in same st, 2hdc in next 11 Sts. Ss. (24 stitches)

Round 3: ch2, hdc in same sts, hdc in next sts, *2hdc in next sts, hdc in next sts* repeat from * to * till end of round. Ss (35 Sts + ch2)

Round 4: ch2, hdc in same sts, hdc in next 2sts, *2hdc in next sts, hdc in 2next sts* repeat from * to * till end of round. Ss. (47 Sts + ch2 stitches)

Round 5 – 13: ch2, hdc in next 47 Sts. Ss. (47 Sts + ch2 stitches)

Round 14 (decrease): ch2, *, hdc in next sts, hdc2tog in next 2 sts, hdc in next sts, * repeat from * to * till end. (35 sts + ch2)
Change to colour B, join yarn B as shown in picture below:

Round 15 -20: ch2, hdc in next 35 Sts. Ss. (35 Sts + ch2)

10169340_271067866409037_5517938702465507521_nChange to colour B

Finishing ( here, it’s an optional either you want to crochet the last row with sc or crab stitch) Photo is using crab stitch.

Last round (choose either one option) :

Opt 1: ch2, sc in every Sts. Ss. (35 Sts + ch2)

Opt 2: ch 2, crab stitch in every Sts, Ss. (35 Sts + ch2) (Slip stitch from inside – see photo below)

10291096_271067839742373_3293583135822002219_n
Make two eyes (white yarn) – Refer photo below:

With white yarn,

Ch4, join by slip stitch to make round.

Round 1: Ch2, 10 hdc in loop, ss in first hdc.

Round 2: Ch3, dc in same stitch, 2dc in next 9 sts. Ss.

10390427_271067816409042_2018341952977647330_nCut yarn, weave in tidy.

Nose:
Using 3.00mm hook, With orange yarn,

Row 1: Chain 6, sc in 5th chain and sc in next 4ch, ch1, turn (5 sts)
Row 2: sc in every next 5 sts, ch1, turn
Row 3: Sc2tog in next 2 sts, sc in next st, sc2tog in next 2 sts, ch1, turn (3sts)
Row 4: sc in every next 3 sts, ch1, turn
Row 5: sc3tog in next sts. Cast off.

Cut yarn, weave in tidy.983673_271067803075710_5000400239654715791_nAttaching nose and eyes:

Now, using sewing needles and thread, sew button on each eyes you just made. Then sew it together on the pouch (between the colour A and B). After that, attach the nose between the eyes and sew it tightly.

Handle (Strap):
Ch6, sc in 5th chain, sc in next 4 ch, ch3, turn

Row 1: Dc in next 4 sts, ch3, turn. Repeat row 1 until your desired length. Approximately about 15-20 cm.

1613866_271067733075717_6924024480713901607_n 10308359_271067773075713_2285304386813350044_n

Attaching strap:
Attach the strap from inside using blunt yarn needle and yarn Colour B (or you can just sew on using normal sewing needles. Refer picture above.

10294405_271067703075720_2349202503503833417_n

After that, tada, done! 🙂

Last but not least, thank you for trying out my pattern. This pattern is very simple, once you do, it will be so addictive to make more! 🙂

Please and do share your project using this pattern with me at my Ravelry = Snowhitery. Let me know how you think! You can also put flowers, button or ribbons to make it looks cuter! Let your imagination run wild <3

****
Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design!  Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Designed/Written by,
Ery EROGLU/Ery YUSOF
www.daknit.com

Crochet Pattern: Kait Bag Granny Square

Salam! 🙂

Disini saya ingin berkongsi dengan diagram dan contoh lipatan untuk membuat bag berasaskan granny square. Pattern-pattern ini saya perolehi dari internet dan teman di FB.  Semoga bermanfaat!

Anda boleh dapatkan lebih banyak contoh-contoh diagram granny square sama ada melalui Google Search ataupun di www.ravelry.com <3

tassen-van-granny-squares.1366399135-van-klasien.faber

3b5c346d39c8da98d6d90fefe8e3724d african_flower_granny_cuadrado_esquema granny-square-stitch-chart granny-square-symbol miteredgrannydiagram 9ff3f66053f1fcb4ac3ffdbafa0d0681 9172503982de4b939e37fcfcf4609347granny square stitch diagram

FREE Knitting Pattern: Flower Kitty Hat by Da’Knit Designs

10527388_293912144124609_1587817592199248155_n 10461936_293913817457775_3486065672401607895_nFlower Kitty Hat <3

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Material For Hat:
1 ball of NAKO Saten (100 gram/230 meter) – OR any DK worsted/Aran yarns
4.00 mm knitting needles
Scissor to cut
3.50/4.00mm crochet hook

Skill Level:
Easy

Made for size: 0 – 12 months old

Instructions = Flat Knitting (Back and Forth):

Ribbing:
Cast On 38 (or even number + 2 sts)
Row 1 (Right Side): K3, P2, (K2, P2) repeat ( ) until last 3 sts, P2, K1.
Row 2 (Wrong Side): P1, K2, (P2, K2) repea ( ) until last 3 sts, P3.

Repeat ROW 1 & ROW 2, 3 times more. (You will have 8 rows for ribbing 2 x 2)

Body:
Next Row *Right Side* : Knit till end.
Next Row *Wrong Side*: Purl till end.

Repeat this two steps above for 34 more rows or until your desired length and stop at wrong side row.

Now we are near the end part, we will do the ribbing again before bind off.

Ribbing:
Row 1 (Right Side): K3, P2, (K2, P2) repeat ( ) until last 3 sts, P2, K1.
Row 2 (Wrong Side): P1, K2, (P2, K2) repea ( ) until last 3 sts, P3.

Repeat steps above for 3 times more. (You will have 8 rows for ribbing 2 x 2)

Bind Off all sts in ribbing manner. Next, fold the workpiece together where the purl side is facing you and knit side is folded inside. By using crochet hook, seam each side by joining the last sts from each side together. This will produce a neat seamed. When done seam, bring out the knit side and fold purl side back inside. You will now have your hat! What we need to do next is to make it look more cuter by attaching a flower.

Material for Double Layer Flower Button:
Using same yarn or any left over yarn,
4.00 mm crochet hook
Scissor to cut
2 pieces of buttons of your choice
Needle to sew
Thread
1 button

Instructions for 1st Layer:
Chain 4, slip stitch on first chain to join and form a ring.

Now,
Chain 3, 9 dc in a loop, slip stitch on first chain of chain 3

( You will have 9 dc + chain 3 (10 sts) )

Continue:
After slip stitch, make ch3, 4dc in same loop, *slip stitch in next dc, slip stitch again in next dc, chain3, 4dc in same sts* repeat from * to * in every next sts till end (you will have 5 petals). Slip stitch on 3rd (most bottom chain) chain of chain 3.

2nd Layer (making from back of 1st layer):

Post Slip stitch from back on first chain 3 of previous round, chain 4, Post slip stitch on 3rd dc of previous row, chain 4, Post slip stitch on 6th dc of previous row, chain 4, post slip stitch on 8th dc of previous row, chain 4, slip stitch on 1st chain 4-space (here you will have a square shape made with the 4 x chain 4s)

Continue,

chain 3, 3dc in same space, then, make 4dc in every next chain 4-space. ss. As total you will have 15dc + chain 3.

chain 3, 4 dc in same stitch, *slip stitch in next dc, slip stitch again in next dc, chain3, 4dc in same sts* repeat from * to * in every next sts till end (you will have 8 petals). Fasten off.

Sew up a button (refer picture above) and attach on the hat as how you like 🙂

Done!! <3

Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit/crochet with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Hope you enjoy making my pattern 🙂

Written and charted by,
Ery EROGLU/Ery Yusof.

Crochet: Membuat ring (loop)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah pelajaran kita hari ini ialah bagaimana hendak membentuk loop ring. Biasanya kaitan ini digunakan untuk membuat apa-apa projek yang berasaskan bentuk bulat seperti topi dan bunga, Kebiasaannya, untuk mendapakan loop yang kemas dan tidak begitu ketara lubang pada tengah, selalunya bilangan chain dimulakan dengan hanya 4 chain sahaja. (di gambar saya membuat 10 chain). Tetapi masih bergantung pada jenis projek, anda boleh membuat seberapa banyak chain sebelum membuat ring. Berikut adalah langkah untuk membuat loop ring.

magic1 magic2

1. Cara membuat loop (ring), kait chain 4 (atau bergantung pada projek), masukkan kepala hook pada chain yang pertama.

 

magic3 magic5

2. Lilit benang dan tarik keluar dan terus masukkan ke dalam dua-dua sts yang ada pada jarum. Anda telah berjaya membuat ring!

Selamat mencuba!

Knitting: Knit Twin Leaf yang comel :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Post ini saya sudah publish-kan di laman saya yang satu lagi (http://www.aheys.com/knittingdanprojeksaya/leaf-and-knit/) dalam versi B.Inggeris. Pattern twin leaf ni sangat comel dan cantik dijadikan sebagai stitch tambahan dalam projek anda. Anda boleh guna pakai pattern stitch untuk untuk projek mengait topi, selimut, baju, dan beg. Bunga daunnya nampak sedikit complicated tetapi jikalau anda cuba langkah-demi langkah insya Allah ianya amat mudah sebenarnya.

1900119_781161761907337_7311140613265278162_n 10600553_781161721907341_6375594358805935876_n

Di atas adalah sampel yang saya kait menggunakan pattern di bawah. Cantikkan? Apatah lagi apabila hasilnya lebih menyerlah setelah di -blocking-. Pattern ini juga merupakan salah satu pattern yang digunakan untuk aktiviti Knit Along (KAL) bersama dengan ahli-ahli Group FB MKCC (Malaysia Knitting & Crochet Community).  Berikut adalah hasil dari sahabat dari MKCC yang berjaya menyiapkan pattern ini membentuk scarf leher yang sangat cantik.

IMAGE

Ok, semangat lihat hasil mereka, bukan? Jom sama-sama cuba. Saya juga telah sediakan tutorial untuk membantu anda memahami step awal pattern ini. Selamat mencuba !

Saya ada buat tutorial video ringkas (dimana saya menganggap anda sudah tahu asas knitting) untuk pattern Twin Leaf yang saya kongsikan untuk KAL

Di harap videonya membantu ya insya Allah. Kalau nak cuba, mesti kait sama2 ya.

Twin Leaf Lace Cloth
Tutorial ringkas: http://youtu.be/YBp_xDEbizU

Twin Leaf Lace Cloth
© Designed by S.M. Kahn, October 2006
Smariek Knits -=<>=- http://smariek.blogspot.com

Please look at the Notes at the end of the pattern before starting.
Using WW cotton yarn and US7 (4.5mm) needles, cast on 32 stitches.

Knit 4 rows border.
Row 1 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 2 : B3, P2, K6, /2, YO, K1, YO, P2, YO, K1, YO, 2\, K6, P2, B3
Row 3 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 4 : B3, P2, K4, /2, K1, YO, K1, YO, K1, P2, K1, YO, K1, YO, K1, 2\, K4, P2, B3
Row 5 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 6 : B3, P2, K2, /2, K2, YO, K1, YO, K2, P2, K2, YO, K1, YO, K2, 2\, K2, P2, B3
Row 7 : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Row 8 : B3, P2, /2, K3, YO, K1, YO, K3, P2, K3, YO, K1, YO, K3, 2\, P2, B3

Repeat Rows 1 through 8 three more times.

Work one more row : B3, K2, P10, K2, P10, K2, B3
Knit 4 rows border.
Bind off and weave in ends.

Notes:

B3 = 3 stitch side border of your choice (I used K3 for my border in both cloths above)

SSK = slip one stitch, slip another stitch, knit these two slipped stitches together

/2 = Right slanting (double) decrease as follows: SSK, then slip the NEXT stitch over the stitch just made by moving stitches from needle to needle. —– Viz. Slip 1 stitch. Slip another stitch. Knit these 2 (slipped) stitches together. Move this resulting stitch to the left needle. Now use the right needle to pass the NEXT stitch over it (the stitch you just moved to the left needle). Now slip the stitch back to the right needle. —– See below for further clarification & walk through if this still does not make sense.

2\ = Left slanting (double) decrease as follows: Slip 1 stitch, knit 2 stitches together, pass slipped stitch over. (This is exactly the same as the SK2TP notation I have used in my other patterns)

MORE at: http://smariek.blogspot.com/2006/11/twin-leaf-lace-cloth.html

With love,
Er EROGLU
www.senimengait.com // www.daknit.com  // www.aheys.com

Tutorial Knitting: Bind Off/Cast Off (BO/CO)

Nama mata kaitan: Bind off atau Cast Off

Simbol: BO

Sila klik pada gambar untuk IMEJ yang lebih baik dan jelas.

DSCF4621

1. Bind Off ataupun Cast Off digunakan untuk menutup mata kaitan. Caranya ialah, Knit atau Purl stitch seperti biasa dan hanya biarkan 2 sts sahaja pada jarum kanan seperti di gambar atas.

DSCF4622

2. Kemudian, menggunakan jarum kiri, ambil stitch yang kedua seperti langkah di gambar.

DSCF4626

3. Setelah itu, keluarkan stitch kedua tadi melepasi stitch pertama dari jarum kanan.

DSCF4628 DSCF4630

4. Lepaskan stitch tersebut dari jarum kiri. Kini anda telah berjaya menutup mata kaitan yang pertama. Teruskan langkah 1 – 3 untuk menutup kesemua stitches anda.

TiPS: Sewaktu membuat bind off, pastikan kaitan anda tidak terlalu ketat ataupun longgar. Jika membuat bind off dalam bentuk pattern-pattern tertentu, cara bind off juga ikut pattern tersebut. Contohnya, jika ingin menutup mata kaitan ribbing, kait dan tutup juga cara yang sama seperti membuat ribbing.

UPDATED VIDEO VERSION LINK: https://www.facebook.com/daknit/videos/886321708058008/:

Tutorial Knitting: Purl (p)

Nama mata kaitan: Purl

Simbol: P

Sila klik pada gambar untuk IMEJ yang lebih jelas.

DSCF4608

1. Untuk membuat Purl, tali benang yang bersambung pada bola benang hendaklah berada di atas jarum kanan seperti gambar di atas. Masukkan jarum kanan ke dalam lubang stitch sehingga membentuk palang X dari hadapan ke atas. Di mana, jarum kanan kini berada di atas jarum kiri.

DSCF4609

3. Kemudian, lilitkan benang mengikut putaran lawan arah jam pada jarum kanan seoerti di gambar atas.

DSCF4610DSCF4611

4. Setelah itu, keluarkan semula jarum kanan yg telah dililit benang tadi dari lubang stitch yang sama. Tali benang yg tertarik di jarum kiri dijatuhkan keluar. Kini anda telah berjaya memindahkan stitch ke jarum kanan. Teruskan langkah 1 hingga 4 untuk membuat p

DSCF4613

UPDATED VIDEO VERSION: