Crochet Tutorial: TURKISH PATIK

Pattern written on JUNE, 9 2018 by Ery

Tutorial yang saya kongsikan di bawah adalah menggunakan:

Jarum Crochet bersaiz 2.50 mm
Benang Kait #madeinturkey jenama KARTOPU 100 GRAM 200 M (Baby Natural) – anda perlu gunakan benang kait yang hampir sama dengan jenis benang ini jika mahu dapatkan saiz yang saya kongsikan (lebih kurang saiz kaki 38/39)
Gunting

Jika menggunakan benang kait cotton pastikan anda mengambil kira saiz selepas dicuci kerana kemungkinan besar patik akan mengecut/membesar sedikit bergantung jenis material benang selepas dibasuh (dalam 1/2 inch)

Jika mahu saiz kecil sedikit seperti saiz 36/37 – gunakan benang kait yang panjangnya dalam 230 – 250 m/100 gm dengan jarum 3.00mm.
Untuk saiz kanak-kanak (3 to 6 tahun) gunakan jarum kait 2.00 mm untuk benang kait dalam kategori baby yarn/medium 3 dengan bilangan sts yang sama/dikurangkan@ditambah increase dalam 2@4 sts oada round 4. Boleh tukar saiz jarum ke 2.50mm@3.00 mm jika hasil increase agak kecil diameternya pada round 4.
**jika anda ikut sepenuhnya tanpa mengubah saiz jarum dan benang dan terasa longgar sedikit, tukar jarum 1 saiz lebih kecil atau jika terlalu ketat, tukar ke jarum 1 saiz lebih besar.
Maklumat pada label benang yang saya gunakan dalam tutorial ini.
Magic Ring.
Round 1: 12 DC dalam magic ring. SS.
Round 2: 2 dc dalam setiap stitch (24 dcs)
Round 3: (1dc, 2dc) x 12 kali (36 dcs)
Round 4: (1dc,1dc, 2dc) x 12 kali (48 sts)
Round 5 – round 8 : Dc pada setiap stitches.

Round 9:
(chain 3, skip 1 st, sc) x 10 kali. chain 1, skip 1 st, dc di setiap st (25 dc),
Round 10:
ch 1, sc, (ch3, sc) x 9 kali, chain 2, dc dalam ch1- space, dc di setiap st (25 dc), dc dalam ch1-space,
Round 11:
ch 2, sc, (ch 3, sc) x 8 kali, chain 3, dc dalam ch2- space, dc di setiap st (27 dc), dc dalam ch2-space,
Round 12:
ch 3, sc, (ch 3, sc) x 7 kali, chain 4, dc dalam ch3- space, dc di setiap st (29 dc), dc dalam ch3-space,

Round 13:
ch 4, sc, (ch 3, sc) x 6 kali, chain 5, dc dalam ch4- space, dc di setiap st (31 dc), dc dalam ch4-space,

Round 14:
ch 5 , sc, (ch 3, sc) x 5 kali, chain 6, dc dalam ch5- space, dc di setiap st (33 dc), dc dalam ch5-space,

Round 15:
ch 6, sc, (ch 3, sc) x 4 kali, chain 7, dc dalam ch6- space, dc di setiap st (35 dc), dc dalam ch6-space,

Round 16:
ch 7, sc, (ch3, sc) x 3 kali, sc, chain 8, dc dalam ch7- space, dc di setiap st (37 dc), dc dalam ch7-space,

Round 17:
ch 8, (sc, ch 3) x 2 kali, sc, chain 9, dc dalam ch8- space, dc di setiap st (39 dc), dc dalam ch8-space,

Round 18:
ch 9, (sc, ch 3) sc, chain 10, dc dalam ch9- space, dc di setiap st (41 dc), dc dalam ch9-space,

ch10, slip stitch dengan kemas pada space, potong benang, kemaskan.

Jumlah round dari magic ring ialah 18 rounds.
Total dc : 43 dc
Bahagian belakang Patik
Row 1: Pick up DC pada sebelah kiri projek dari hadapan. Dc sebanyak 43 sts.
Row 6: 2dc, dc, 2dc (47 dc)
Row 7: 47 dc
Row 8 -10 : dc 20, sc 7, dc 20
Row 11: hdc 20, sc2tog, sc 3, sc2tog, hdc20 (45 sts)
Lipat dua bahagian tumit, jahit menggunakan single crochet dengan kemas dari dalam.
setelah siap dicantum (dijahit)
Bahagian belakang yang siap dicantum kemas
Siap untuk dipakai. Hias ikut kreativiti 😍😊

PERINGATAN

  1. Tutorial yang saya akan kongsikan di group ini anda boleh kongsikan di FB anda tanpa ubahsuai apa pun hasil tutorial yang saya kongsikan disini termasuk gambar ataupun tulisan dan dengan syarat sila letakkan sekali LINK agar ramai yang boleh join belajar kait Turkish Patik.
  2. Jika anda share, mohon Tag saya di FB (Er Eroğlu) atau IG saya di @erysenimengait sebagai tanda penghargaan dengan ucapan terima kasih dan sokongan anda untuk aktiviti #belajarmengait bersama #erysenimengait juga bagi membantu mengaktifkan wall saya dan wall anda mana tahu ada yang mahu menempah melihat hasil anda juga. Lumayan juga tu kan?😊
  3. Saya tidak ambil kredit untuk design pattern ini sebab design ini bukan idea asal saya. Tetapi olahan dan pengubahsuaian pada pattern telahpun saya improvise bagi mendapatkan saiz yang sesuai dengan kaki orang kita dan benang kait yang biasa diguna oleh crocheter Malaysia maka saya telah menulis tutorial ini dengan sebaiknya. Insya Allah. Pattern asal adalah sepenuhnya dalam Bahasa Turki (Boleh lihat di youtube #turkishpatik jika anda mahu belajar di youtube).
  4. Turkish patik ini kebanyakkan dikait menggunakan jarum crochet bersaiz halus bagi mendapatkan corak bunga yang lebih detail dan kemas. Jadi jangan tanya saya kalau pakai jarum besar macam mana mau ubahsuai ya. Anda cuba jaya sendiri ok? Saya hanya akan fokus pada hasil yang menggunakan jarum bersaiz kecil antara 2.0 mm hingga 3.00 mm sahaja.
  5. Saya tidak memanggilnya selipar/socks/sarung kaki kerana menurut suami saya Patik adalah satu nama khas untuk sarung kaki ini yang dipakai pada musim sejuk di negara beliau (Turki)

CROCHET ALONG : 3D BAG LEAF (MARI KAIT SAMA)

CAL 3D Leaf Crochet Bag :

Episod 1 (Malay)
Round 1 – Round 6

Episod 2 (Malay)
Updated 1 June – Round 7 & 8

Episod 3 (Malay)
Updated 2 June – Round 9 & 10

Episod 4 (Malay)
Updated 2 June – Round 11

Episod 5 (Malay)
Updated 3 June – Round 12 & 13

Episod 6 (Malay)
Updated 7 June – Round 14 & 15

Episod 7 (Malay)
Updated 8 June – Round 16 & 17

——-
Saya guna:
Benang Kait Yarnart Creative (85m/50gm/100% cotton)
Jarum 3.50mm

[BACA SAMPAI HABIS YA]

Anda boleh guna benang yang anda ada dan ubah suai saiz jarum ikut kesesuaian. Saya x akan ajar resize beg disini ya. Saiz beg ikut saiz benang dan jarum masing2. Cadangan yang baik guna benang tebal jenis Aran.

PADA ROUND 5- saya ubah sikit posisi FPDC yang pertama sebab saya tersilap kait disitu tapi x da masalah sebab pattern tu dah betul cuma kedudukan slip stitch saya sahaja sepatutnya sebelum FPDC kedua.

Kalau nak ubah kedudukan slip stitch tu boleh terus buat di R2 @ R3.

Jemput join & jgn lupa hashtag saya di #CALery2019 #erysenimengait bila anda share ke social media tanda support 👍🥰

PS: SILA FOLLOW POST INI UNTUK UPDATE SETERUSNYA 😊

#CALery2019
#erysenimengait
#CAL3dleafbag

https://www.facebook.com/erydaknit/posts/1176847499164398

BERAT BENANG KAIT

[INFO BENANG KAIT]- jom tambah ilmu!

“Benang ni 3-ply kah?”

Dulu saya pernah kongsikan sebuah artikel berkenaan dengan berat benang kait. Berat disini yang dimaksudkan untuk benang kait ialah ketebalan sesuatu benang kait tersebut.

Penggunaan *Ply* ketika hendak menentukan tebal benang kait pada suatu ketika dahulu mungkin masih relevan disebabkan pada masa itu, jenis benang kait yang ada dipasaran tiada kepelbagaian. Maka ketebalan benang kait banyak ditentukan dengan menggunakan istilah *Ply* dimana, istilah ini masih digunakan sehingga sekarang.

Pun begitu, merentas zaman yang semakin canggih ini, benang kait turut mengalami evolusi yang hebat dan kini pelbagai jenis benang kait boleh didapati di pasaran dunia.
Oleh kerana itu, penggunaan *Ply* sudah semakin kurang tepat dalam menentukan ketebalan benang kait.

Apabila saya menerima soalan berkenaan dengan Ply benang kait, saya sebenarnya agak berat untuk menjawabnya dengan istilah Ply tetapi lebih suka saya memberikan jawapan menggunakan istilah seperti Sport, DK, Worsted, Aran dan lain lain (Swipe gambar ke kiri untuk melihat istilah yang saya kongsikan di atas)

Belajar benda baru seperti ini akan membantu anda untuk mencari benang kait yang sesuai dengan pattern-pattern yang ingin dikait. Insya Allah ?

P.S:
Gambar di atas adalah rujukan anda mengapa penggunaan PLY sebenarnya tidak begitu relevan dalam menentukan berat benang kait. Kecuali jika anda maksudkan istilah 3-ply itu adalah fingering dan 8-ply itu adalah DK.
###
Gambar 1: Gazzal Baby Cotton 50gm- 5 ply – Sport weight
Gambar 2: Benang MC 50gm – 5 ply – Aran
Gambar 3: Daknitnatural 100gm – 15 ply – Worsted

Anda baca sampai habis? Tahniah saya ucapkan ??

#majalahkait
#erysenimengait #knitting #benangkait #benangkaitturki #benangkaitmalaysia #crochet #crochetmalaysia #örgülerim #mengait #yarn #daknityarnshop #daknit #kaitmengait #crocheter #crochetforinstagram #crochetando #knittersofinstagram #knittingaddict #yarns #yarnaddict

Crochet Pattern: Kopiah Si Baby

Sharing this pattern with you! If you like it, don’t forget to share with me, ok?

#

ch : chain, dc : double crochet, sc : single crochet, sts : stitches, ss : slip stitch

Pattern Kopiah Pagar untuk Baby 3-6 months old

Start with,

Chain 4.
Slip stitch in 1st chain to form a ring.

R1: 12 dc in ring.
R2: 2 dc in every sts = 24 dc
R3: (2dc.1dc.) repeat (..) till end
R4: (1dc.2dc.1dc.) repeat (..) till end
R5: (1dc.1dc.2dc.1dc.) repeat (..) till end

R6: (2dc.1dc.) repeat (..) till en

Body:

R7: (dc.ch1.skip1 dc.) repeat (..) till end

R8: (dc di ch1.dc di dc.) repeat (..) till end

repeat R7 & R8 as desired.
Last 2 rounds:
Do sc in every sts. Cut yarn. Weave it off.

Done!

Using 3.50mm hook % #nakohoşgeldinsoft or any DK yarn.
Always slip stitch to start a new round.
Chain 3 in every round is considered as dc.

full stop in written pattern represent one stitch.

Enjoy!

Er Eroğlu

Tutorial Crochet: Belajar Kait Sarung Botol Ery

Assalamualaikum and hi semua, sebagai penutup tirai 2018, saya ingin kongsikan dengan anda Tutorial Mengait Sarung Kait Botol (Crochet) yang telahpun saya muat naik di laman Instagram IGTV saya. Alhamdulillah, saya telahpun mempunyai IGTV di mana saya berharap akan dapat dimanfaatkan dengan baik untuk saya kongsikan apa-apa tutorial mengait dengan percuma.

Klik link di bawah untuk ke IGTV Ery

https://www.instagram.com/erysenimengait/channel/

Jemput kait dan jangan lupa untuk share @ tag saya jika anda cuba dan suka tutorial ni, ok?

Hasil yang anda akan dapat boleh lihat pada link ini 🙂

https://www.instagram.com/p/BrnRw7ZBbuf/

Free Knitting Pattern : The Little Maple Hat (Newborn size)

Material:

100 gram Kartopu Baby Natural (200 m/100gram/49% cotton 51% acrylic)
Yarn weight: 4 Worsted & Aran
3.50 mm Knitting Circular Needles 40 cm length

Gauge:


1 complete maple stitch gives 1 inch x 1 inch (as shown in red box).
In ribbing stitch (k2,p2,k2)- rows x sts – 1 inch x 1 inch – 8 rows x 6 sts with 3.50 mm needles.

Note:

1. The instruction below is for newborn size to 1 month.
2. If you would like to readjust the size for baby 6 months old to 1 year old, you can change the needles size to 1 or 2 size bigger than the suggested above. Or just do your gauge to save time 🙂 .
3. Maple stitch is done on knit sts only. (in our case, we have 2 knit sts, 2 purl sts)
4. Don’t be surprise to see no BO involved in this pattern ok?

Maple stitch:

Round 1 : [k 2nd st tbl, k 1st st from the front loop, drop the 2nd st, p2] x repeat till end
Round 2 – 4 : [K2, P2] repeat till end.

Knitting Abbreviations:

Co – Cast On
K – Knit
P – Purl
St /s- Stitch/s
Tbl – Tru back loop
P2tog – Purl 2 stitches together
K2tog – Knit 2 stitches together

Instructions:

Co 80 sts.
Round 1 – 8 : [K2, P2] x repeat till end.

Round 9 – Round 12: Follow maple stitch pattern above

Repeat this 4 rounds for maple stitch until you get 8 complete maple stitch in 1 column before decreasing (40 rounds as total from cast on)

Round 41: [K2, P2tog, K2, P2] x repeat til end

Round 42: [K2, P1, K2, P2tog] x repeat til end

Round 43: [K2tog, P1] x repeat til end [ 20 sts left on needle]

K2tog for 10 more times [10 sts left on needle]

Leave about 10 cm tail, cut the yarn, using tapestry needle, bring the tail through all the 10 loops. Pull it tight and tie it neatly. Make a pom pom and attach on the top.

Done! 🙂

How’s that? I guess, this is the most easiest – complex sts look – pattern ever written, right? ^__^ hope you enjoy making one!

Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit/crochet with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted. Hope you enjoy making my pattern 🙂

Written by,

Er EROGLU (snowhitery – ravelry)

 

FREE CROCHET TUTORIAL: LOVELY EASY PATiK

 

Recommended Yarn:

Nako Saten/Apple Cotton Yarns
(Substitute: Yarn in weight category
as follow: Aran/DK Worsted/Medium)

Hook Size: 3.50 mm (patik size can be adjustable based on size of hook)

Written instructions below is for adult size [(37/38) — increase stop at 40 sts] – using 3.50 mm + aran yarn (aran yarn usually use 4.50 to 5.00 mm hook)

Photo is actually for children size 32 (increase stop at 36 sts)
using DK worsted + 3.50 mm hook (Usually use 4.00 mm to 4.50 mm hook)