Benang kait berbulu? Mari blocking!

block-acrylic-4Sumber gambar/foto: http://hydecodesigns.files.wordpress.com/2011/07/block-acrylic-4.jpg?w=470

Assalamualaikum dan selamat pagi!
Alhamdulillah.. pagi ini saya gembira dapat berkongsi panduan dengan seorang pelanggan yang dikasihi. Panduan ini juga ingin saya kongsikan dengan para pelanggan kami yang menghadapi masalah yang sama iaitu hasil kait berbulu.Antara penyataan dan soalan yang kerap kita dengar ialah:
1. Benang ni berbulu tak?
2. Benang ni pada mulanya tidak berbulu.. tetapi mula berbulu selepas dikait
3. Benang ni tidak elok.. ianya berbulu (sifat benang dari jenis akrilik sememangnya akan berbulu sama ada sedikit ataupun banyak bergantung cara ianya dipintal. Sifat ni mempunyai kelebihan kerana sifat bulu itu menjadikan benang lebih lembut dan gebu. Namun,cara penjagaan yang betul akan mengurangkan sifat hasil kait yang berbulu)Selalunya hasil kait daripada jenis benang haiwan pasti akan di ‘blocking’. Bagaimana pula jenis dari benang akrilik yang kini semakin popular dikomersilkan untuk benang buat bayi. Bagi yang belum tahu, benang kait yang diperbuat daripada jenis fiber akrilik atau mempunyai campuran akrilik kebiasaan teksturnya sedikit atau lebih berbulu daripada benang jenis 100% kapas. Hasil kait daripada jenis benang akrilik lebih mudah dibasuh menggunakan mesin basuh, tidak akan mengecut walaupun dibasuh berkali-kali. Juga tahukah anda hasil kait menggunakan benang jenis akrilik boleh menghasilkan projek yang lebih lembut dan ringan daripada benang kapas, sejuk dan tidak ataupun kurang berbulu jika anda tahu tekniknya. Setiap benang mempunyai sifat tersendiri dan begitu juga dengan benang jenis akrilik. Teknik ini dipanggil sebagai ‘steam blocking’.’Steam/Garment blocking’ biasa digunakan oleh kilang-kilang yang mengeluarkan hasil pakaian yang dikait agar produk lebih tahan lama dan mudah dibasuh dengan mesin. Teknik ‘steam blocking* amat mudah dipraktikkan di rumah. Teknik ini juga boleh dipakai untuk membesarkan saiz hasil kait anda mengikut ukuran yang anda inginkan. Jika dahulu, pendapat ‘benang akrilik tidak boleh di-blocking’ menjadikan benang ini kurang digemari tetapi kini tidak lagi. Dengan adanya teknik ‘steam blocking acrylic yarn’, hasil kait anda akan nampak lebih hebat.Kelebihan ‘steam blocking’:
‘Steam blocking’ membantu menghasilkan hasil kait yang tidak berbulu atau sangat kurang bulunya, lebih lembut dan sejuk dipakai. Disebabkan akrilik adalah fiber yang bersifat plastik, ‘steam blocking’ sangat membantu mengubah teksturnya. Selain itu, seperti hasil projek menggunakan benang haiwan, benang akrilik juga boleh di ‘block’ jika anda ingin mendapatkan hasil yang lebih besar dari saiz asal yang dikait, oleh itu, jangan takut untuk ‘blocking’.

Langkah berjaga-jaga:
Namun, langkah berjaga-jaga sewaktu membuat ‘steam blocking’ perlu dititikberatkan agar hasil kait anda tidak rosak. Istilah ‘killing acrylic’ biasa digunakan jika keadaan sangat memerlukan hasil kait yang lebih lembut dan jatuh cantik tetapi tidak semua projek sesuai menggunakan teknik ini. ‘Killing acrylic’ hanya akan dilakukan jika anda rasa perlu sahaja kerana ianya boleh menjadikan corak kaitan anda kurang menyerlah. Selain itu menjadikan hasil kait anda tidak lagi ‘stretchy’.

Bagaimanakah cara menggunakan teknik ‘steam blocking’ yang betul?
Sebelum anda mencuba teknik ini, adalah dinasihatkan untuk anda mencuba ke atas sampel terlebih dahulu. Kait sebanyak sampel yang anda inginkan dan cuba jaya teknik ini sehingga anda memperolehi hasil yang diinginkan dengan menggunakan ‘steam iron’.
1. Letakkan sampel anda di atas ‘board’/’foam mat’ ataupun tuala yang kering. (Jangan sesekali basahkan hasil kait anda untuk ‘steam blocking’ kerana ini boleh menyebabkan hasil kait anda menjadi lebih berbulu dan rosak)
2. Dengan menggunakan ‘steam iron’ dan haba yang tidak terlalu panas, tanpa menyentuh permukaan hasil kait, tekan/picit butang steam pada seterika tersebut da lepaskan ‘steam’ secara konsisten ke atas permukaan sampel anda. Anda tidak perlu menggosok dengan tangan kerana ini boleh merosakkan tekstur benang tersebut. Cukup hanya sekadar ‘pat pat’ pada permukaan untuk membantu meratakan permukaan.
3. Setelah siap di ‘steam’, biarkan sampel anda kering dengan sendirinya. Setelah kering, bolehlah anda melihat perubahan pada sampel tersebut dan lihat perbezaannya selepas ‘steam blocking’.

Cara yang sama juga digunakan untuk membesarkan saiz hasil kait anda.

Diharap, dengan panduan ini, anda lebih yakin mengait dengan menggunakan benang-benang jenis akrilik. Latih untuk lebih rajin membuat ‘steam blocking’ dan mahirkan diri dengan teknik ini untuk hasil yang lebih baik dan memuaskan. Pastikan anda menggunakan ‘steam iron’ yang elok kualitinya untuk mendapatkan ‘steam’ yang baik.

NOTA:

1. Killing acrylic: Mematikan sifat acrylic sepenuhnya menjadikan projek sedikit berkilat, jatuh lembut dan tidak berbulu. Kekurangannya ialah tidak lagi stretchy dan boleh merosakkan projek jika tidak dibuat dengan teknik yang betul.

2. Steam acrylic: Mengurangkan sifat bulu acrylik (bukan menghilangkan sepenuhnya), menjadikan projek lebih lembut, gebu dan sejuk dipakai.

Lain-lain sumber:

Steam Blocking Acrylic Yarn Tutorial: http://youtu.be/xWyOk1a8fyY / http://beadknitter.blogspot.com/2009/03/you-can-block-acrylic.html

FAQ:
1. Perlukah hasil kait di ‘steam block’ setiap kali dibasuh?
Tidak perlu. ‘Steam blocking’ pada hasil kait dari benang akrilik adalah kekal.
2. Saya sudah ‘steam blocking’ tanpa menyentuh permukaan projek tetapi akhirnya ia rosak. Mengapa?
Haba ‘steam’ yang terlalu tinggi walaupun tidak menyentuh pada permukaan hasil kait anda boleh menjadikan projek anda rosak. Pastikan haba tidak terlalu panas sehingga boleh mencairkan projek anda.
With love,
Ery EROGLU
www.daknit.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.