FREE CROCHET TUTORIAL: LOVELY EASY PATiK

 

Recommended Yarn:

Nako Saten/Apple Cotton Yarns
(Substitute: Yarn in weight category
as follow: Aran/DK Worsted/Medium)

Hook Size: 3.50 mm (patik size can be adjustable based on size of hook)

Written instructions below is for adult size [(37/38) — increase stop at 40 sts] – using 3.50 mm + aran yarn (aran yarn usually use 4.50 to 5.00 mm hook)

Photo is actually for children size 32 (increase stop at 36 sts)
using DK worsted + 3.50 mm hook (Usually use 4.00 mm to 4.50 mm hook)

Free Crochet Pattern: Her Pretty Blouse

FB_IMG_1450073375867

 

Her Pretty Blouse

Materials:
4.50 mm
200 gram any DK worsetd yarns (here I am using NAKO Calico cotton yarn)
Button
Scissor to cut
Level: Advanced Beginner to Intermediate
Size: 3 to 4 years old
Abbreviations:
Ch/chs = chain/s
Dc = double crochet
Ss = slip stitch
V-sts = (dc, ch2, dc) in same loop
Shell-st = (3dc, ch2, 3dc) in same loop
[…] rpt = repeat BETWEEN […]
skp = skip
sp = space

Note:
1. The first slip stitch always on the first chain of chain 3 every round.
2. If you need to get smaller size than this, you can change the size of hook and yarn weight. I recommend you to use 4.00mm hook with DK light weight yarns to achieve the size of 1 to 2 years old. If you need to make for a baby of 1 year below, you may skip Row 9 and 10 or used sport weight yarns with 3.50 mm size of hook.
3. You will notice that the back side of this dress will gives a bit of ruffle look, The ruffle shape at the back side was designed intentionally. However, it was not decided which side will be front and back when i was making this, honestly. Since both side produce different design, so, you can decide which side you will love it to be at the front or back.

INSTRUCTIONS:
ch100.
Row 1:
ch3, from hook make (3dc, ch2, 3dc in same ch) on the 8th ch, [skip 4 ch, shell in next st] x 18 times, skp 4 chs, dc on last ch. 19 shells.

Row 2:
ch3, turn, [shell in next ch2-sp, (3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp] repeat x 9 times until last ch2-sp, shell in last ch2-sp, .dc in last st.

Row 3:
ch3, turn, (3dc, ch2, 3dc) in every ch-2sp, dc in last st.

Row 4:
ch3, turn, (3dc, ch2, 3dc) in next 2 ch2-sp, (4dc, ch2, 4dc) in next ch2-sp, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch-2 sp, (4dc, ch2, 4dc) in next ch2-sp,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, (4dc, ch2, 4dc) in next ch2-sp,] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, (4dc, ch2, 4dc) in next ch2-sp, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch-2 sp, (4dc, ch2, 4dc) in next ch2-sp, (3dc, ch2, 3dc) in next 2 ch-2 sp, dc in last st.

Row 5:
ch3, turn, (3dc, ch2, 3dc) in next 2 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 4 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 4 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 4 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 4 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skp 3dc, dc in next 4 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 4 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 4 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 4 sts, skip 3dc,
(3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 4 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 4 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 2 ch-2 sp, dc in last st.

do not turn, join both end as follow to start crochet in the round

IMG-20151212-WA0003

Round 6:
ch2, ss in the first of ch3 of previous row ( joining step ). ss in next 2 dc. ss in ch2-sp, ch3 (2dc, ch2, 3dc) in same sp.Β continue, (3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 5 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 5 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 5 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 5 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 5 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 5 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 5 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 5 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 5 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 5 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch-2 sp, ss .

Round 7:

ss in next 3 dc, ss in next ch2-sp, ch3, (2dc,ch2,3dc) in same sp.
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 6 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 6 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 6 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 6 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 6 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch-2 sp, ss in next 3 sts,

Round 8-10:
ss in next ch2-sp, ch3, (2dc,ch2,3dc) in same sp.
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, skp next dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 6 sts, skip 3dc,Β (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, skp next dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 6 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, skp next dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 6 sts, skip 3dc,] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, skp next dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 6 sts, skip 3dc,Β (3dc, ch2, 3dc) in next 3 ch2-sp, skip 3dc, dc in next 6 sts, skp next dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 6 sts, skip 3dc, (3dc, ch2, 3dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp, ss in next 3 sts,

Round 11:
shaping sleeve,

ss in ch2-sp, ch3, (3dc,ch2,4dc) in same sp.(4dc, ch2, 4dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, dc in next ch2-sp, ch2, skip 32 dc, dc in next ch-2 sp (sleeve), dc in next 7 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 7 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2-sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, dc in next ch2-sp, ch2, skip 32 dc, dc in next ch-2 sp (sleeve), dc in next 7 sts, skip 3dc, (4dc, ch2, 4dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp, , ss in next 4 sts.

Round 12:

FB_IMG_1450073355320

BODY
ss in ch2-sp, ch3, (3dc,ch2,4dc) in same sp.(4dc, ch2, 4dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 8 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 8 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc, (4dc, ch2, 4dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp, , ss in next 4 sts.

Round 13:
ss in ch2-sp, ch3, (3dc,ch2,4dc) in same sp.(4dc, ch2, 4dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 9 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 9 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc, (4dc, ch2, 4dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp , ss in next 4 sts.

Round 14:
ss in ch2-sp, ch3, (3dc,ch2,4dc) in same sp.(4dc, ch2, 4dc) in next ch-2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2 sp, skip 3dc, dc in next 10 sts, v-st in ch2-sp, dc in next 10 sts, skip 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skip 3dc, (4dc, ch2, 4dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp, , ss in next 4 sts.

Round 15 (repeat this round to your desired length):
ss in ch2-sp, ch3, (3dc,ch2,4dc) in same sp.(4dc, ch2, 4dc) in next ch-2 sp, skp 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skp 3dc,

[(3dc, ch2, 3dc) in next ch2 sp, skip 3dc, dc in next 10 sts, skp nect dc, v-st in ch2-sp, skp next dc, dc in next 10 sts, skp 3dc] x 2 times,
(3dc, ch2, 3dc) in next ch2 sp, skip 3dc, dc in next 7 sts, skp next dc, v-st in next ch2-sp, skp next dc, dc in next 7 sts, skp 3dc, (4dc, ch2, 4dc) in next 2 ch-2 sp, (5dc, ch3, 5dc) in next ch-2 sp , ss in next 4 sts.

When done, cut yarns and weave off. Attach button of your choice. If you need to block, be careful not to over block the ruffle side to avoid it become flat. Have fun crocheting!
***
Copyright:
**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*
Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit/crochet with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted. Hope you enjoy making my pattern πŸ™‚
Written and charted by, Ery EROGLU/Ery Yusof
(www.senimengait.com)

Kelas Mengait bersama Pn. Mahani J :)

Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat pada Allah swt untuk hari ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Puan Mahani J (orangnya sangat cantik πŸ™‚ ) di atas kesudian beliau untuk menghadiri kelas bersama Da’Knit pada hari ini untuk kali kedua πŸ™‚

Kelas mengait bersama Pn.Mahani sangat menyeronokkan πŸ™‚ kali pertama berbual dengan beliau, sudah terasa seperti kawan lama pula! Allah’im.. seronok betul! Sepanjang sesi belajar bersama, kami belajar bermula dari asas dan tak sangka terasa masa berjalan begitu cepat sekali πŸ™

Percaya tak? Dalam masa seminggu sahaja selepas kelas pertama, Pn. Mahani telah berjaya mengait baju dress yang cutee sangat ni seperti di dalam gambar di atas! Inilah hasil beliau yang pertama setelah memahirkan diri dengan asas crochet.! Wahh sangat mengujakan kan? ketika saya melihat baju ini.. Allah Allah.. saya sangat terkejut dengan hasil yang cantik sekali dengan menggunakan benang magic baby!.. Tahniah di atas hasil pertama Ani πŸ˜€ kaitan yang sangat kemas sekali. Jarang sungguh ada orang yang dapat mengait dengan begitu cepat. Tangan beliau sangat istimewa πŸ™‚ ! Bak doa orang Turkey, Ellerine Saglik ( suami saya translate – May your hand be healthy ) πŸ˜€

Betul kata seorang guru saya masa dulu.. Guru hanyalah pemberiΒ  tunjuk ajar dengan hanya menyumbangkan 20% usaha. Manakala 80% adalah usaha pelajar untuk cemerlang dalam setiap apa juga bidang yang diceburi. Alhamdulillah. Di mana ada kemahuan, di situ pasti ada jalannya!

Kepada Pn. Ani.. jemputlah datang selaluΒ  ya! πŸ˜€ sambil2 mengait boleh borak lagi sama-sama. Hihi… Terima kasih sekali lagi.. ada umur jumpa lagi.

Hugsss! and kissesss!!

Tips memulakan belajar mengait baju!

Photo Credit: www.handmadematters.co

Kawan-kawan semua.. pernah tak terfikir nak belajar dan up level ke pattern yang lebih mencabar seperti mengait baju? Kalau ya.. teruskan membacaΒ  πŸ˜€

Da’Knit ingin berkongsi TIPS untuk menepis rasa gerun mencuba pattern mencabar. Banyak yang da’knit perhatikan kebiasaan ayat yang selalu diluahkan ialah:

1. Rasa susah.. tak berani nak cuba lagi…
2. Bilalah nak start belajar buat baju ni..
3. Susahnya baca instruction english..belit2 ayat dia..
4. Tak faham tengok diagram dan simbol..pening!

dan lain-lain luahan..

**
Da’Knit percaya setiap peminat dan penggemar mengait lebih-lebih lagi yang baru mula punya semangat yang tinggi utk belajar benda yang baru, so.. jum ambil peluang menggunakan semangat yang ada itu utk cabar diri anda mencuba pattern yang lebih umm! xD

::?

Tips:
1. Pastikan anda memahami benar-benar setiap abbreviations/istilah yang dinyatakan di dalam pattern sama ada knitting ataupun crochet. Contoh-contoh istilah/abbreviations adalah seperti Sc (single crochet), K (knit) etc…

2. Jangan segan-segan untuk bertanya kepada yang lebih arif untuk membantu, ataupun jikalau anda “confuse” dengan ayat yang ditulis, jangan lupa untuk rujuk kamus English. Sangat membantu! Ataupun jikalau anda jenis yang kurang bertanya.. rajin-rajin search kat google, ada ramai yang bertanyakan masalah yang hampir sama ketika mengait baju!

3. Simbol Jepun sangat mudah difahami jika anda hafal setiap simbol dan maksudnya. Setiap simbol itu ada cara kaitannya sendiri. Contohnya untuk SC (single crochet) simbol Jepun ialah ” x “. Jadi sebenarnya, menghafal dan memahami istilah+simbol amat membantu!

4. Ramai yang suka mulakan pattern baju dengan pattern yang banyak bunga. NOP! Jangan dulu πŸ™‚ Mulakan dengan pattern membuat baju yang banyak menggunakan SC (single crochet) ataupun DC (double crochet) untuk Jarum kait satu, manakala K (Knit) ataupun P (Purl) untuk jarum kait dua. Kerana menggunakan stitch yang asas untuk belajar kait baju membantu anda untuk memahami anatomi mengait baju dengan lebih baik.

5. Dan yang akhir! MULAKAN mengait BAJU BABY (0-3 months old) dahulu πŸ˜€ walaupun anda belum mempunyai baby yang comel (^-^) anda masih boleh belajar mengait baju menggunakan pattern baju baby. Ianya sangat membantu untuk anda memahami cara-cara asas mengait baju.

Ok.. apa kata, kita cuba dengan pattern mudah seperti ini:
http://bellabambinaknits.blogspot.com/2008/03/cardigan-for-babies.html (klik link untuk pattern) asasnya sangat mudah iaitu hanya melibatkan:
Ch: chain
DC: double crochet
SC: single crochet
St: stitch

SILA PASTIKAN ANDA MEMBACA ARAHAN PATTERN TERLEBIH DAHULU BAGI MENDAPATKAN – SAIZ – YANG ANDA INGINKAN.

Mari ambil jarum dan benang anda dan mulakan percubaan pertama ini! πŸ˜€ Selamat ber-crochet!

 

Jarum dan Benang.. :)

Assalmualaikum semua..

Alhamdulillah..Β  dapat juga saya postkan entry baru kali ni πŸ™‚ Especially lately, been busy with some tasks though its a holiday right now, still can’t help it. Life is always like that, isn’t it? xD

Alhamdulilah again, since I am out of made-to-order at the moment, so, I finally have my own time to continue with my pending WIP.

Right: Knitting WIP for a shawl, Left: Crochet WIP for a baby blanket

Shawl yang ni adalah percubaan kedua saya. Yang first tu.. masih lagi pending dan duduk diam kat dalam beg xD hehe.. jangan tanya bila siap πŸ˜› mmg lama rasanya nak siapkan yang tu.. since currently I’ve been focusing more with these two projects!

Shawl yang pertama tu, saya gunakan benang dari jenis Acrylic+Wool brand Alize Yun, dengan Circular ADDi 4mm x 60cm.. cara kaitan pun berbeza dari yang kedua ni. The first shawl start dari bahagian hujung, kemudian slolwy increase sehingga bahagian sebelah shawl siap dulu, dan decrease baru dapat satu shawl triangle yang besar.

Manakala shawl yang kedua ni *spt di atas gambar*, saya menggunakan benang 100% Magic baby acrylic dari ICE dengan jarum ADDi Circular 4mm x 80 cm..Β  menggunakan teknik yang berbeza, di mana shawlΒ  ni..Β  kita kaitΒ  bermula dari bahagian tengah dan kedua-dua bahagian shawl di kait serentak. If you notice, ada satu rangka kat bahagian tengah seolah-0lah macam tulang belakang πŸ™‚ kan? itu lah point tengah yang membahagikan kedua bahagian shawl. Unikkan? For me, this technique is quite easy and easy to detect the wings of the shawl and more faster to knit! I guess, 1 ball of the baby yarn will be enough to make size M-L shawl πŸ™‚ Can’t wait to finish this too!

Untuk yang blanket.. ni adalah projek yang betul2 mengambil masa saya..sebabnya.. mengait secara bulatan mencabar betul @_@ Compared to square blanket, this round blanket took more time to crochet as it turns bigger and bigger..Β  πŸ™ After this.. saya confirm tak mahu kait blanket secara in the round lagi huhuhu..Β  But did you notice the hooks that I put on the blanket? Ketika mengait blanket ni.. saya telah beberapa kali tukar crochet hook hanya semata-mata mencari keselesaan ketika mengait. Is that cerewet? :p hehe.. no lah kan xD

Dari bawah: Hamanaka Raku Raku, Clover Comfort Handle, Aluminium Comfort Handle (no brand) and Addi Comfort. They are all 3.5mm except the hamanaka comes with 3mm & 4mm sizes.

Sebagai crocheter, jika anda seorang yang sangat tegar mengait, masalah paling utama ialah sakit jari, isn’t it? The same thing happened to me too. Masalah bila terlalu lama mengait, tangan akan rasa lenguh dan jari-jemari mula berasa sakit. Jadi apa yang perlu dibuat? Kita kenalah rest sebentar dari terus mengait even projek berjela-jela panjang menunggu giliran untuk disiapkan T__T masalah kan?

And thus, these comfort handle hook is invented, especially for hard-core crocheter, to avoid stressing the fingers and to give more comfortable long-hours crocheting! πŸ™‚

For me, saya bukanlah seorang crocheter yang tegar.. tetapi sebagai peminat mengait, saya juga menginginkan keselesaan sewaktu mengait, how about you? πŸ™‚ Walaupun terpaksa melabur, tetapi, hasilnya sangat memuaskan hati apabila kita memperolehi keselesaan yang diinginkan ketika mengait. Jadi disini, saya ingin berkongsi review tentang hooks ni:

1. Hamanaka Raku Raku : One of the luxury hooks made in Japan, comes with 10 sizes *double ended*. Very comfortable. Permukaan aluminium hook ni sangat licin (seperti Tulip hook double ended) yang bonusnya handle ni very nice to grab. But, cuma ada satu masalah for me πŸ™Β  as a knife-holder, masih ada rasa yang kurang sewaktu menggunakan jarum ni (mungkin masih terdapat space kat tapak tangan yang rasa kurang selesa sewaktu memegang jarum ni) Akibatnya, menyebabkan kelancaran mengait kurang memuaskan. Walaupun macam tu, this is one of the best hook that a crocheter must try! Still I am sticking with this for this moment.

2. Clover Comfort Handle Hook: Yang ni pun best! Also made in Japan. Very suitable for knife-holder like me πŸ™‚ Saya suka pakai yang ni. They said, this crochet hook is very suitable for beginners. Aluminium hook pun licin dan jarang tersangkut benang sewaktu mengait. Only the small thing about this hook…. kadang2 permukaan aluminium dia membuatkan rasa gigi saya ngilu sikit xD hehe.. so, kesimpulannya.. kena kait dengan benang yang sesuai supaya tidak rasa ngilu! But I do suggest this hook for everyone too πŸ™‚

3. No Brand Aluminium Comfort Handle: Oh.. yang ni adalah yang paling affordable compared to the among four. This is made in China.. present in cute colours and very comfortable handle. Setelah beberapa kali mencuba yang ni.. ohhh saya memang jatuh cinta dengan handle dia! Pada awalnya.. apabila mengait menggunakan crochet hook ni.. terasa sedikit kesat.. tetapi setelah beberapa minit kaitan diteruskan, alhamdulillah.. permukaan badan hook semakin licin dan sangat laju ketika mengait. Not bad kan?! Sama baik dengan Hamanaka, Clover dan Addi! Apa yang saya sangat suka pada jarum ni ialah handlenya, 100% selesa pada saya. Hook sedikit tajam menyebabkan benang blh tersangkut tetapi boleh di-fix (macam mana? teruskan membaca πŸ™‚ )

Buat masa ni, saya sedang menyiapkan blanket di atas menggunakan jarum ni.. the result? Saya kait laju, tangan selesa sangat dan tiada rasa yang kurang sewaktu memegang crochet hook ni! Alangkah baiknya kalau Hamanaka mempunyai handle seperti ini πŸ™‚ The hook+the handle, will bring 100% comfortness. Ups.. jangan marah hamanaka πŸ˜›

4. ADDi Comfort Handle: Brand ADDi merupakan brand yang terkenal made in Germany. Speciality in ADDi is the nickle-plated knitting needles. Very smooth, very slippery, very fast πŸ™‚ and totally I am in love with the needles 100%. But this time, saya mencuba juga ADDi hook ini. The metal part is as slippery as the needles. Its good! Only the non-comfortable part for me is the handle and the hook itself. Kenapa? Sbb comfort handle ADDi sedikit “kurus” berbanding hamanaka dan clover. Jadi kurang sesuai juga dengan saya yang suka every space di dalam tangan saya penuh T_T oh pelikkah saya? But i think.. sesiapa yang menggunakan hook dengan cara pensil and doesn’t care about the empty space under the palm.. this hook is for you! Masalah pada hook, mungkin sebab tajam sikit, benang cepat tersangkut pada hook..tapi ni boleh disettle. Macam mana? Garukan sedikit hook tu kat atas semen utk tumpulkan sedikit hujungnya! Jangan garu lebih-lebih ok?Β  hehe..resultnya? Tiada lagi tersangkut-sangkut sewaktu mengait πŸ™‚

Woha! Hopefully entry kali ni menarik untuk dibaca πŸ™‚ Dah lama saya tidak berkongsi pendapat ttg hook. Semoga entry ni memberikan kebaikan dan manfaat kepada peminat2 crochet untuk memilih jarum terbaik buat projek mereka πŸ™‚ Maafkan saya di atas bahasa rojak saya…

Sebenarnya, keselesaan sesuatu hook itu masih bergantung pada individu itu sendiri. Ada juga yang knife-holder seperti saya suka pada hamanaka dan tiada masalah seperti saya. Kesimpulannya.. anda cuba dan anda lah yang menentukannya! Pendapat di atas tu hanya sekadar pendapat mentah saya tentang hook-hook ni.

Sehingga berjumpa lagi πŸ™‚

May Allah swt bless us all! Thank you for hopping by!

WIP: Crochet Beret & Butterfly Stitch Pouch

(Adapted from: www.knittingonthenet.com.. with small adjustment)

Multiple of 10 + 7

(You can adjust your strands.Β  If you want to have 5 strands, just keep repeating ROW1-ROW2 for 5 times end with ROW 9 and continue with ROW 6 pattern…)

It’s important to be sure the working yarn is loose behind the 5 slipped stitches.

Row 1 (RS): k1, *k5, sl5 wyif; rep from *, end k6
Row 2:
p
(Repeat ROW 1-ROW2 3 times end with ROW 5)
Row 6:
p8, *insert right needle from bottom to top under slipped strands on RS; and lock together with p1 on next stitch; p9; rep from *, end last 8 sts, p8 P8, masukkan jarum kanan ke dalam strands dari baway ke atas yang terbentuk di bahagian RS kemudian buat Purl 1 pada sts bersama strands tersebut ( tujuan: untuk kunci strands )
Row 7: k1, *sl5 wyif, k5; rep from *, end sl5 wyif, k1
Row 8:
p
Row 9:
Rep Row 7
Row 10:
p
Row 11:
Rep Row 7
Row 12:
p3, *insert right needle from bottom to top under slipped strands on RS; and lock together with p1 on next stitch; p9; rep from *, until last 3 sts, P3 – P3, masukkan jarum kanan dari bawah ke dalam strands yang terbentuk di bahagian RS kemudian buat Purl 1 pada sts seterusnya bersama strands tersebut ( tujuan: untuk kunci strands )

**sl5 wyif : SLIP 5 STS PURLWISE With Yarn In Front

You can do anything with this stitches. Hats, cozies, pouches, clothes.. and many more! What you need to know and do is just cast on, knit, purl, bind off and wrapping yarn! (Don’t forget that you need to refer Knitting Abbreviations to do this ok!)

So hopefully, I can finish this by tonight insyaAllah. I hope this small information will bring benefits to all of us. Thanks for hopping by! πŸ™‚

Happy knitting & crocheting!

p/s: Thank you Yuu, Yan, Jaja, Eija, S_Loley, Kak Lia, Kak Aisyah Helga, Kak Natasha, Cikida, Jehan, Syahidah, Fyd, Amani….Β  you all have inspired me to do more knit/crochet projects!Β  I’m glad to know you all πŸ™‚Β  For customers who bought our benang kait from yarnsonlineshop.com and needles, thank you so much too! We always do our best to find what you need, insyaAllah and for those who have made payment for benang kait and knitting/crochet needles, we will process your order as soon as possible, and will let you know the update via email. Do check your email fromΒ  time to time ok! And for those who is interested in peralatan mengait, do not hesitate to contact me at sindarery(at)gmail.com or daknit(at)aheys.com. Thanks for the support ya everyone!

May Allah SWT bless us all the time.. amin amin amin ya rabb.