Free Knitting Pattern : The Little Maple Hat (Newborn size)

Material:

100 gram Kartopu Baby Natural (200 m/100gram/49% cotton 51% acrylic)
Yarn weight: 4 Worsted & Aran
3.50 mm Knitting Circular Needles 40 cm length

Gauge:


1 complete maple stitch gives 1 inch x 1 inch (as shown in red box).
In ribbing stitch (k2,p2,k2)- rows x sts – 1 inch x 1 inch – 8 rows x 6 sts with 3.50 mm needles.

Note:

1. The instruction below is for newborn size to 1 month.
2. If you would like to readjust the size for baby 6 months old to 1 year old, you can change the needles size to 1 or 2 size bigger than the suggested above. Or just do your gauge to save time ๐Ÿ™‚ .
3. Maple stitch is done on knit sts only. (in our case, we have 2 knit sts, 2 purl sts)
4. Don’t be surprise to see no BO involved in this pattern ok?

Maple stitch:

Round 1 : [k 2nd st tbl, k 1st st from the front loop, drop the 2nd st, p2] x repeat till end
Round 2 – 4 : [K2, P2] repeat till end.

Knitting Abbreviations:

Co – Cast On
K – Knit
P – Purl
St /s- Stitch/s
Tbl – Tru back loop
P2tog – Purl 2 stitches together
K2tog – Knit 2 stitches together

Instructions:

Co 80 sts.
Round 1 – 8 : [K2, P2] x repeat till end.

Round 9 – Round 12: Follow maple stitch pattern above

Repeat this 4 rounds for maple stitch until you get 8 complete maple stitch in 1 column before decreasing (40 rounds as total from cast on)

Round 41: [K2, P2tog, K2, P2] x repeat til end

Round 42: [K2, P1, K2, P2tog] x repeat til end

Round 43: [K2tog, P1] x repeat til end [ 20 sts left on needle]

K2tog for 10 more times [10 sts left on needle]

Leave about 10 cm tail, cut the yarn, using tapestry needle, bring the tail through all the 10 loops. Pull it tight and tie it neatly. Make a pom pom and attach on the top.

Done! ๐Ÿ™‚

How’s that? I guess, this is the most easiest – complex sts look – pattern ever written, right? ^__^ hope you enjoy making one!

Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit/crochet with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted. Hope you enjoy making my pattern ๐Ÿ™‚

Written by,

Er EROGLU (snowhitery – ravelry)

 

Free Crochet Pattern: The Supernova Coaster

Anak saya panggil sunflower. Saya pula tak pasti nak panggil apa coaster ni. Mungkin saya boleh namakan ia dengan nama “The Supernova”  Bila tengok pattern ni, terbayang-bayang rupa bintang seakan-akan hendak meletup. 

Pattern ni asalnya hendak dijadikan topi lama dulu. Tapi biasalah.. akhirnya berhenti di tengah jalan. Hihihi.. pun begitu, Alhamdulillah hari ini ada kesempatan hendak membuat pattern ini sekali lagi. Anak saya juga sukakan coaster ni. Katanya hendak dijadikan sebagai scrubber. Seronok pula saya dengar.

Insya Allah saya akan cuba videokan pattern ini untuk dicuba oleh anda pula. Jangan lupa share dengan saya apabila telah siap ya? Jika anda rajin bolehlah pelbagaikan dengan pelbagai warna. 

Pattern ini mungkin serupa dengan pattern-pattern sedia ada tetapi pasti tidak sama dengan hasil yang saya ilhamkan ini. Insya Allah. Anda pasti ketagih membuatnya ? Selamat mencuba!

Pattern by @erysenimengait

Material:

Crochet hook 4.00mm

DK worsted yarn

*Gauge is not critical. 

Keyword:

ch – chain

dc – double crochet

4dc cluster – 4dc in 1 join

ss – slip stitch

ch1sp – chain 1 space

xxxx

Instruction:

Ch 4. Join to form ring.

R1: (4dc cluster. ch1) x 6 times in ring. ss on 1st ch of 1st cluster. ss on next 1chsp.

R2: [ (4dc cluster.ch1.4dc cluster) in ch1sp between 2 clusters.] x 6 times. 

ss on 1st ch of 1st cluster. ss on next 1chsp.

R3: [ (4dc cluster.ch1.4dc cluster) in ch1sp between 2 clusters.4dc cluster.ch1.4dc cluster.ch1] x 6 times. ss on 1st ch of 1st cluster. ss on next 1chsp.

Final round: [(ch3.2dc) in the same loop.] x repeat in every ch1sp. ss. weave off.

Have fun making ??

Cara Membuat Pembelian di www.daknit.com (Step by Step Guide)

Sila rujuk tutorial ini untuk melihat cara pembelian melalui kedai online kami di www.daknit.com.

Sebarang masalah/pertanyaan, sila hantarkan ke sales@daknit.com ataupun whatsapp ke 0178168070.

NOTA PENTING: Sebarang pembelian tidak akan dilayan jika tidak mempunyai bukti RESIT PEMBELIAN. Setiap pembelian akan di proses dalam tempoh 1-2 hari apabila pembayaran lengkap diterima ke akaun kami. PEMBAYARAN PERLU DISELESAIKAN dalam masa 3 hari selepas order di hantar. Sebarang pembelian tanpa pembayaran melebihi 3 hari akan terbatal secara automatik.

Terima kasih di atas kesudian membaca Cara Pembelian/Order di www.daknit.com.

Da’Knit ENTEPRISE
www.daknit.com

LANGKAH 1:

0

ย LANGKAH 2:2

LANGKAH 3:3

LANGKAH 4:4

LANGKAH 5: 6

LANGKAH 6:7

LANGKAH AKHIR:8Terima kasih membeli – belah dengan kami! <3

 

Benang kait berbulu? Mari blocking!

block-acrylic-4Sumber gambar/foto: http://hydecodesigns.files.wordpress.com/2011/07/block-acrylic-4.jpg?w=470

Assalamualaikum dan selamat pagi!
Alhamdulillah.. pagi ini saya gembira dapat berkongsi panduan dengan seorang pelanggan yang dikasihi. Panduan ini juga ingin saya kongsikan dengan para pelanggan kami yang menghadapi masalah yang sama iaitu hasil kait berbulu.Antara penyataan dan soalan yang kerap kita dengar ialah:
1. Benang ni berbulu tak?
2. Benang ni pada mulanya tidak berbulu.. tetapi mula berbulu selepas dikait
3. Benang ni tidak elok.. ianya berbulu (sifat benang dari jenis akrilik sememangnya akan berbulu sama ada sedikit ataupun banyak bergantung cara ianya dipintal. Sifat ni mempunyai kelebihan kerana sifat bulu itu menjadikan benang lebih lembut dan gebu. Namun,cara penjagaan yang betul akan mengurangkan sifat hasil kait yang berbulu)Selalunya hasil kait daripada jenis benang haiwan pasti akan di ‘blocking’. Bagaimana pula jenis dari benang akrilik yang kini semakin popular dikomersilkan untuk benang buat bayi. Bagi yang belum tahu, benang kait yang diperbuat daripada jenis fiber akrilik atau mempunyai campuran akrilik kebiasaan teksturnya sedikit atau lebih berbulu daripada benang jenis 100% kapas. Hasil kait daripada jenis benang akrilik lebih mudah dibasuh menggunakan mesin basuh, tidak akan mengecut walaupun dibasuh berkali-kali. Juga tahukah anda hasil kait menggunakan benang jenis akrilik boleh menghasilkan projek yang lebih lembut dan ringan daripada benang kapas, sejuk dan tidak ataupun kurang berbulu jika anda tahu tekniknya. Setiap benang mempunyai sifat tersendiri dan begitu juga dengan benang jenis akrilik. Teknik ini dipanggil sebagai ‘steam blocking’.’Steam/Garment blocking’ biasa digunakan oleh kilang-kilang yang mengeluarkan hasil pakaian yang dikait agar produk lebih tahan lama dan mudah dibasuh dengan mesin. Teknik ‘steam blocking* amat mudah dipraktikkan di rumah. Teknik ini juga boleh dipakai untuk membesarkan saiz hasil kait anda mengikut ukuran yang anda inginkan. Jika dahulu, pendapat ‘benang akrilik tidak boleh di-blocking’ menjadikan benang ini kurang digemari tetapi kini tidak lagi. Dengan adanya teknik ‘steam blocking acrylic yarn’, hasil kait anda akan nampak lebih hebat.Kelebihan ‘steam blocking’:
‘Steam blocking’ membantu menghasilkan hasil kait yang tidak berbulu atau sangat kurang bulunya, lebih lembut dan sejuk dipakai. Disebabkan akrilik adalah fiber yang bersifat plastik, ‘steam blocking’ sangat membantu mengubah teksturnya. Selain itu, seperti hasil projek menggunakan benang haiwan, benang akrilik juga boleh di ‘block’ jika anda ingin mendapatkan hasil yang lebih besar dari saiz asal yang dikait, oleh itu, jangan takut untuk ‘blocking’.

Langkah berjaga-jaga:
Namun, langkah berjaga-jaga sewaktu membuat ‘steam blocking’ perlu dititikberatkan agar hasil kait anda tidak rosak. Istilah ‘killing acrylic’ biasa digunakan jika keadaan sangat memerlukan hasil kait yang lebih lembut dan jatuh cantik tetapi tidak semua projek sesuai menggunakan teknik ini. ‘Killing acrylic’ hanya akan dilakukan jika anda rasa perlu sahaja kerana ianya boleh menjadikan corak kaitan anda kurang menyerlah. Selain itu menjadikan hasil kait anda tidak lagi ‘stretchy’.

Bagaimanakah cara menggunakan teknik ‘steam blocking’ yang betul?
Sebelum anda mencuba teknik ini, adalah dinasihatkan untuk anda mencuba ke atas sampel terlebih dahulu. Kait sebanyak sampel yang anda inginkan dan cuba jaya teknik ini sehingga anda memperolehi hasil yang diinginkan dengan menggunakan ‘steam iron’.
1. Letakkan sampel anda di atas ‘board’/’foam mat’ ataupun tuala yang kering. (Jangan sesekali basahkan hasil kait anda untuk ‘steam blocking’ kerana ini boleh menyebabkan hasil kait anda menjadi lebih berbulu dan rosak)
2. Dengan menggunakan ‘steam iron’ dan haba yang tidak terlalu panas, tanpa menyentuh permukaan hasil kait, tekan/picit butang steam pada seterika tersebut da lepaskan ‘steam’ secara konsisten ke atas permukaan sampel anda. Anda tidak perlu menggosok dengan tangan kerana ini boleh merosakkan tekstur benang tersebut. Cukup hanya sekadar ‘pat pat’ pada permukaan untuk membantu meratakan permukaan.
3. Setelah siap di ‘steam’, biarkan sampel anda kering dengan sendirinya. Setelah kering, bolehlah anda melihat perubahan pada sampel tersebut dan lihat perbezaannya selepas ‘steam blocking’.

Cara yang sama juga digunakan untuk membesarkan saiz hasil kait anda.

Diharap, dengan panduan ini, anda lebih yakin mengait dengan menggunakan benang-benang jenis akrilik. Latih untuk lebih rajin membuat ‘steam blocking’ dan mahirkan diri dengan teknik ini untuk hasil yang lebih baik dan memuaskan. Pastikan anda menggunakan ‘steam iron’ yang elok kualitinya untuk mendapatkan ‘steam’ yang baik.

NOTA:

1. Killing acrylic: Mematikan sifat acrylic sepenuhnya menjadikan projek sedikit berkilat, jatuh lembut dan tidak berbulu. Kekurangannya ialah tidak lagi stretchy dan boleh merosakkan projek jika tidak dibuat dengan teknik yang betul.

2. Steam acrylic: Mengurangkan sifat bulu acrylik (bukan menghilangkan sepenuhnya), menjadikan projek lebih lembut, gebu dan sejuk dipakai.

Lain-lain sumber:

Steam Blocking Acrylic Yarn Tutorial: http://youtu.be/xWyOk1a8fyY / http://beadknitter.blogspot.com/2009/03/you-can-block-acrylic.html

FAQ:
1. Perlukah hasil kait di ‘steam block’ setiap kali dibasuh?
Tidak perlu. ‘Steam blocking’ pada hasil kait dari benang akrilik adalah kekal.
2. Saya sudah ‘steam blocking’ tanpa menyentuh permukaan projek tetapi akhirnya ia rosak. Mengapa?
Haba ‘steam’ yang terlalu tinggi walaupun tidak menyentuh pada permukaan hasil kait anda boleh menjadikan projek anda rosak. Pastikan haba tidak terlalu panas sehingga boleh mencairkan projek anda.
With love,
Ery EROGLU
www.daknit.com

Free Crochet Pattern: Ballerina Baby Booties by Da’Knit Designs

PC181155

C

OLYMPUS DIGITAL CAMERABallerina Baby Booties a.k.a Kasut Gedik ๐Ÿ˜›

Alhamdulillah.. Finally I have found my perfect booties after 2 days of trial and error. So here, I’m sharing the pattern with you and enjoy! (You may attach flowers to make it looks cute and sweet ๐Ÿ™‚ )

FOR FULL PHOTO TUTORIAL (in MALAY VERSION SIZE 0-3 months old) CLICK https://www.facebook.com/media/set/?set=a.689014867788694.1073741878.215276015162584&type=3

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Level: Advanced beginner, EASY

SIZE: 6-12 months old

Yarn suggested:
Anyย Worsted / 10 ply (9 wpi) โ€“ I am using Nako Luks Minnos. (if you use different weight, please make sure you check your gauge first). Yardage: 382 yards (350 meters)

Unit weight: 100 grams (3.53 ounces)

Gauge: 19.0 sts = 4 inches for 4.00mm size of crochet hook. I am using 3.00mm size of crochet hook for this pattern.

Hook size: 3.00 mm

Scissor to cut yarn

Stitch marker is optional to mark your starting point.

Abbreviations:

Chโ€“ Chain

Dc โ€“ Double Crochet

Dc2tog – make dc in next 2 sts together, (Please refer to this link for tutorial of dc2tog)

Hdc โ€“ Half double crochet

Scย  โ€“ Single crochet

ss – Slip stitch

Sts โ€“ stitches

LOOP – hole (lubang)

Note:

1) Every first of Chain 3 is counted as dc stitch.

2) Slip stitch on every first of chain 3.

TIPS: This size is made for 3.50 inci length of sole (0-3 months old). If you need to make a smaller size or a bigger size than this, make a chain until your desired length, and start crocheting in the same manner as the instruction below since most of the increase part is done between each corner of sole. However, for smaller size, you may skip 1 or 2 dc2tog for shaping.


Instructions (Fully USA Crochet TERMS).

Sole:

a) Chain 23, continue with making 1 dc in 4th-ch from hook

b) Now (here you will have 2 dc in 1 loop, chain 3 is counted as first dc) you will have 2 sts on 4th-ch (chain 3, 1 DC) – Please refer to diagram below.

c) Continue making dc in every next ch loop, until you reach the last ch, make 6dc in the same ch loop.ย  Do not turn, but continue making dc in every next ch, until the last sts, make 2dc. Slip stitch (ss). (Please refer to diagram below for step a, b and c)

:: You will have 46 sts including chain 3 on First ROW.

1c(Purple Arrow is to show the direction of turn, and number 1, 2, 3 written in RED FONT is the start of the chain)

round1(Picture above: Step d, e)

d) Ch3, dc in same loop, dc in next 19 sts, (2dc in next sts) x 6 times, dc 19, 2dc in last sts, ss.

e) Ch3, dc in same loop, dc in next 22 sts, (2dc in next sts) x 8 times, dc 22, 2dc in last sts, ss.

f) chain 3, dcย in every sts, ss. ( 64 sts, chain 3 is counted as dc)

20131220_085656Shaping:

g) ch 3, dc in next 13 sts, (dc2tog in next 2 sts) x 18 times,ย  dc in next 14 sts, ss.

h) ch 3, hdc in next 46 sts, ss …………….. (OR IF YOU NEED MORE CURVE FOR THE BOOTIES SHAPE make – ch3,hdc in next 17 sts, hdc2tog in next 10 sts, hdc in next 18 sts, ss)

i) ch 1, sc in every sts, ss in next sts, ss in next sts, cut yarn and weave it off.

Now repeat instruction for second pair. DONE! <3

You can also attach flowers to make it more attractive and cute!
1468717_662239250466256_90668376_n 1476204_662296933793821_1928543080_nNote: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Hope you enjoy making my pattern ๐Ÿ™‚

Written and charted by,
Ery EROGLU/Ery Yusof.

 

Mengapa -handmade- mahal?

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Agak lama saya tidak membuat sebarang update di blog ini. Singgah sekejap.. tutup.. belum ada idea apa yang nak dikongsi sama.

Tapi alhamdulillah hari ni saya mendapat sedikit idea hasil dari pencarian di internet, iaitu saya ingin berkongsi dengan semua peminat mengait, mengapa -handmade- mahal? hihi.. tajuk macam nak buat promosi pulak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHasil knitting yang tak siap-siap lagi… huhu..

Saya bukanlah seorang penjual hasil kait yang aktif, tetapi saya sangat aktif dalam menghasilkan barangan kait. Kadang kala.. saya mengambil masa berminggu-minggu untuk siapkan hanya satu projek disebabkan kekangan masa dan terdapat lebih banyak hal lain yang perlu diutamakan. Namun begitu, saya sememangnya adalah seorang peminat mengait yang tegar dan mengait adalah merupakan hobi yang amat saya sayangi.

Oleh itu, sebagai peminat mengait yang tegar, saya cuba memahami masalah-masalah yang selalu dihadapi oleh mereka yang menjadikan hasil kait sebagai satu perniagaan sampingan/utama. Antara soalan yang kerap saya dengar dan terima dari sumber-sumber di internet dan juga saya sendiri ialah:

1. Kenapa mahal sangat? Tak boleh murahkah?

2. Berapa ya harganya? .. harganya sekian-sekian… *senyap…*

3. Saya nak macam ni, boleh? Berapa harga dia? Ok… saya akan bank in dan akan maklumkan nanti.. (sebulan kemudian… 3 bulan kemudian.. setahun kemudian…..) < — ini adalah salah satu sikap yang sangat tidak beretika di dalam urusan jual-beli. Nauzubillahiminzalik.. moga Allah lindungi kita dari bersikap sedemikian.

4. Benang mahal sangatlah… Benang murah tak adakah? Saya nak selesa dipakai.. bla..bla… (ni adalah salah satu soalan yang saya rasa macam agak susah juga nak jawab…)

5. Kenapa mahal? kalau saya beli di kedai saya boleh dapat murah lagi…. (oh Tuhanku… *palm on face*!)

Ok.. cukup dengan soalan-soalan di atas.. kalau nak tambah, nanti tak habis-habis saya menulis ๐Ÿ˜‰ hehe.. just kidding!

Baiklah, berbalik kepada, mengapa -handmade- mahal?. Sebagai penjual, kita pasti akan menentukan kos pengeluaran dahulu (sambil ajar pelajar, saya pun turut belajar sama), iaitu,

a) kos bahan mentah,

b) kos upah,

c) kos overhed (jika ada),

Maka jumlah yang diperolehi dari ketiga-tiga kos ini adalah kos pengeluaran kita. Manakala sebagai pembeli pula, kita perlu pastikan “bajet” perbelanjaan tidak melebihi keperluan dan bijak dalam mengurus pembelian (utamakan yang utama dahulu)

Berikut adalah contoh kos pengeluaran di pihak penjual:

Barangan yang ingin ditempah: Baju Dewasa saiz L

Benang yang diperlukan: 8 buku benang (100gram/sebuku) = RM22/sebuku (guna benang import yang selesa)

Accessories tambahan: Butang (5 biji) = RM5.00/5 biji

Upah (kos upah mengait, ingat bahawa penjual adalah manusia dan memerlukan ruang masa yang terhad untuk mengait. Maka kiraan upah diambil mengikut jam): RM5/sejam. Tempoh menyiapkan ialah dalam masa seminggu (7 hari) dengan menggunakan 5 jam/sehari.

Kos overhed: TIADA

Maka jumlah keseluruhan ialah: RM22 x 8 + RM5.00 + RM25 x 7
Kos pengeluaran: RM356.00

Mengapa -handmade- mahal?

Ingin saya ketengahkan masalah utama yang selalu dihadapi oleh pihak penjual barangan kait ialah kebanyakkan pembeli kurang memahami istilah -handmade mahal-. Wujud sebahagian mereka yang menganggap, barangan kait ini amat mudah dihasilkan dan boleh disiapkan dalam waktu yang singkat. Apa yang menyedihkan lagi, mereka gemar membuat perbandingan harga/hasil yang dibuat di antara penjual A dan penjual B. Tetapi, tahukah anda, penjual A itu bukanlah orang yang sama dengan penjual B? Tahukah anda, tangan penjual A itu mungkin lebih kecil dari penjual B menyebabkan tangannya mungkin lebih memerlukan tenaga untuk mengait? Tahukah anda, penjual A tidak tidur malam untuk menyiapkan tempahan berbanding penjual B?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Setiap barang kait yang dihasilkan mempunyai nilai sentimental yang tidak sama di antara penghasil barang kait. Barangan dan kos mentah yang digunakan dalam menghasilkan barangan kait juga bukanlah sesuatu yang murah, apatah lagi jika anda sebagai pembeli inginkan keselesaan ketika memakai barangan hasil kait. Pada masa kini juga, pelbagai jenis benang kait yang dijual adalah dari jenis yang lebih selesa, berkualiti dan bermutu. Sebagai penjual barangan kait, kualiti dan keselesaan merupakan elemen yang amat dititikberatkan bagi memastikan pihak pembeli berpuas hati dengan hasil yang diterima. Oleh itu, bagi memastikan jual-beli mendapat kepuasan dikedua-dua pihak, pihak penjual dan pembeli perlulah berbincang dengan baik, mencari alternatif yang boleh memenuhi kehendak pembeli dan yang paling penting ialah pihak pembeli tidak menganggap yang pihak penjual itu adalah sebuah -mesin-. Ingatlah, penjual barangan kait itu menggunakan tenaganya 100% untuk menyiapkan tempahan anda.

**

Saya sangat bersyukur kepada Allah, kerana Allah memberikan saya peluang untuk memahami perasaan sebagai seorang penghasil barang kait. Saya juga gembira apabila melihat pasaran barangan kait juga semakin maju di Malaysia. Jikalau di negara luar, anda pasti teruja melihat betapa aktifnya wanita-wanita disana menghasilkan barangan kait dan mereka sangat-sangat menghargai hasil kait yang dibuat oleh tenaga manusia walau mahal sekalipun. Sebagai contoh, anda boleh lihat barangan handmade yang dijual di ETSY. Fikirkan..

Selain itu, antara perkara yang turut memberangsangkan saya ialah kini, benang-benang kait, jarum kait, accessories dan pelbagai lagi sudah begitu mudah didapati di pasaran seperti di kedai-kedai tempatan ataupun secara maya (online).

Kesimpulannya..jika anda merasakan hasil barangan kait yang dijual adalah mahal, bukankah lebih baik jika anda sendiri yang mengaitnya? ๐Ÿ™‚ Percayalah, anda akan lebih menghargainya!

577056_470453856311464_1289591514_n1537238727

Disini ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan, buat renungan saya sendiri dan juga anda sebagai pembeli. Jika anda berminat dengan hasil kait yang dijual di laman-laman penjual barangan kait, pastikan anda:

1. Terapkan di dalam minda anda bahawa barangan -handmade- memang mahal.

2. Benar-benar berminat dan mempunyai perbelanjaan yang sememangnya anda khaskan untuk membeli barangan kait tersebut. Jangan bertanya seolah-olah anda serius, namun anda tahu anda tidak mampu membayarnya. Ianya hanya akan mengecewakan si penjual dan menganggap anda hanyalah seorang STALKER dan tidak serius. Akhirnya, nama anda akan di BLOCK/BLACKLIST.

3. Tidak membuang masa si penjual dengan bertanyakan soalan tanpa memberi respon semula. Tunjukkanlah bahawa diri anda adalah seorang yang beretika. Katakan sahaja anda tidak jadi membelinya/menempah jika anda ingin batalkan niat anda. Jangan buat si penjual tertunggu-tunggu respon anda.

4. Tidak membandingkan harga di antara penjual A dan penjual B kerana tangan yang menghasilkannya adalah berbeza (sama macam memasak, setiap masakan punya rasa yang berbeza walaupun menunya sama!)

5. Benar-benar memahami kos pengeluaran yang terpaksa di tampung oleh penjual barangan kait sebelum membuat kesimpulan. Dan di pihak penjual, perlulah memohon deposit dahulu bagi menampung semula kos yang telah dibelanjakan bagi mengelakkan berlakunya tempah dan lari.

6. Tahu bahawa barangan kait yang dihasilkan oleh MESIN tidak sama dengan TENAGA MANUSIA.

Sekian, terima kasih ๐Ÿ™‚

Mohon maaf jika ada tulisan saya terlalu berjela-jela. Saya cuma berharap agar artikel ni boleh membantu kita semua dalam menyelesaikan masalah -mengapa handmade mahal?-

NOTE:

Semoga bermanfaat untuk saya, awak dan mereka! ๐Ÿ™‚

Ery,
www.daknit.com