BERAT BENANG KAIT

[INFO BENANG KAIT]- jom tambah ilmu!

“Benang ni 3-ply kah?”

Dulu saya pernah kongsikan sebuah artikel berkenaan dengan berat benang kait. Berat disini yang dimaksudkan untuk benang kait ialah ketebalan sesuatu benang kait tersebut.

Penggunaan *Ply* ketika hendak menentukan tebal benang kait pada suatu ketika dahulu mungkin masih relevan disebabkan pada masa itu, jenis benang kait yang ada dipasaran tiada kepelbagaian. Maka ketebalan benang kait banyak ditentukan dengan menggunakan istilah *Ply* dimana, istilah ini masih digunakan sehingga sekarang.

Pun begitu, merentas zaman yang semakin canggih ini, benang kait turut mengalami evolusi yang hebat dan kini pelbagai jenis benang kait boleh didapati di pasaran dunia.
Oleh kerana itu, penggunaan *Ply* sudah semakin kurang tepat dalam menentukan ketebalan benang kait.

Apabila saya menerima soalan berkenaan dengan Ply benang kait, saya sebenarnya agak berat untuk menjawabnya dengan istilah Ply tetapi lebih suka saya memberikan jawapan menggunakan istilah seperti Sport, DK, Worsted, Aran dan lain lain (Swipe gambar ke kiri untuk melihat istilah yang saya kongsikan di atas)

Belajar benda baru seperti ini akan membantu anda untuk mencari benang kait yang sesuai dengan pattern-pattern yang ingin dikait. Insya Allah ?

P.S:
Gambar di atas adalah rujukan anda mengapa penggunaan PLY sebenarnya tidak begitu relevan dalam menentukan berat benang kait. Kecuali jika anda maksudkan istilah 3-ply itu adalah fingering dan 8-ply itu adalah DK.
###
Gambar 1: Gazzal Baby Cotton 50gm- 5 ply – Sport weight
Gambar 2: Benang MC 50gm – 5 ply – Aran
Gambar 3: Daknitnatural 100gm – 15 ply – Worsted

Anda baca sampai habis? Tahniah saya ucapkan ??

#majalahkait
#erysenimengait #knitting #benangkait #benangkaitturki #benangkaitmalaysia #crochet #crochetmalaysia #รถrgรผlerim #mengait #yarn #daknityarnshop #daknit #kaitmengait #crocheter #crochetforinstagram #crochetando #knittersofinstagram #knittingaddict #yarns #yarnaddict

Belajar Knitting: Belajar kait baby dress (mengait jarum dua)

Mari belajar cara mengait baby dress yang mudah. Anda perlukan:

Jarum knitting jenis circular

Benang Kait

Stitches Marker

Klik Playlist di bawah untuk mula!


Free Crochet Pattern: Ballerina Baby Booties by Da’Knit Designs

PC181155

C

OLYMPUS DIGITAL CAMERABallerina Baby Booties a.k.a Kasut Gedik ๐Ÿ˜›

Alhamdulillah.. Finally I have found my perfect booties after 2 days of trial and error. So here, I’m sharing the pattern with you and enjoy! (You may attach flowers to make it looks cute and sweet ๐Ÿ™‚ )

FOR FULL PHOTO TUTORIAL (in MALAY VERSION SIZE 0-3 months old) CLICK https://www.facebook.com/media/set/?set=a.689014867788694.1073741878.215276015162584&type=3

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Level: Advanced beginner, EASY

SIZE: 6-12 months old

Yarn suggested:
Anyย Worsted / 10 ply (9 wpi) โ€“ I am using Nako Luks Minnos. (if you use different weight, please make sure you check your gauge first). Yardage: 382 yards (350 meters)

Unit weight: 100 grams (3.53 ounces)

Gauge: 19.0 sts = 4 inches for 4.00mm size of crochet hook. I am using 3.00mm size of crochet hook for this pattern.

Hook size: 3.00 mm

Scissor to cut yarn

Stitch marker is optional to mark your starting point.

Abbreviations:

Chโ€“ Chain

Dc โ€“ Double Crochet

Dc2tog – make dc in next 2 sts together, (Please refer to this link for tutorial of dc2tog)

Hdc โ€“ Half double crochet

Scย  โ€“ Single crochet

ss – Slip stitch

Sts โ€“ stitches

LOOP – hole (lubang)

Note:

1) Every first of Chain 3 is counted as dc stitch.

2) Slip stitch on every first of chain 3.

TIPS: This size is made for 3.50 inci length of sole (0-3 months old). If you need to make a smaller size or a bigger size than this, make a chain until your desired length, and start crocheting in the same manner as the instruction below since most of the increase part is done between each corner of sole. However, for smaller size, you may skip 1 or 2 dc2tog for shaping.


Instructions (Fully USA Crochet TERMS).

Sole:

a) Chain 23, continue with making 1 dc in 4th-ch from hook

b) Now (here you will have 2 dc in 1 loop, chain 3 is counted as first dc) you will have 2 sts on 4th-ch (chain 3, 1 DC) – Please refer to diagram below.

c) Continue making dc in every next ch loop, until you reach the last ch, make 6dc in the same ch loop.ย  Do not turn, but continue making dc in every next ch, until the last sts, make 2dc. Slip stitch (ss). (Please refer to diagram below for step a, b and c)

:: You will have 46 sts including chain 3 on First ROW.

1c(Purple Arrow is to show the direction of turn, and number 1, 2, 3 written in RED FONT is the start of the chain)

round1(Picture above: Step d, e)

d) Ch3, dc in same loop, dc in next 19 sts, (2dc in next sts) x 6 times, dc 19, 2dc in last sts, ss.

e) Ch3, dc in same loop, dc in next 22 sts, (2dc in next sts) x 8 times, dc 22, 2dc in last sts, ss.

f) chain 3, dcย in every sts, ss. ( 64 sts, chain 3 is counted as dc)

20131220_085656Shaping:

g) ch 3, dc in next 13 sts, (dc2tog in next 2 sts) x 18 times,ย  dc in next 14 sts, ss.

h) ch 3, hdc in next 46 sts, ss …………….. (OR IF YOU NEED MORE CURVE FOR THE BOOTIES SHAPE make – ch3,hdc in next 17 sts, hdc2tog in next 10 sts, hdc in next 18 sts, ss)

i) ch 1, sc in every sts, ss in next sts, ss in next sts, cut yarn and weave it off.

Now repeat instruction for second pair. DONE! <3

You can also attach flowers to make it more attractive and cute!
1468717_662239250466256_90668376_n 1476204_662296933793821_1928543080_nNote: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Hope you enjoy making my pattern ๐Ÿ™‚

Written and charted by,
Ery EROGLU/Ery Yusof.

 

FREE Crochet Pattern: Emerald SET by Daknit.Com Design

1Bismillahirrahmanirrahim…

The picture above is my daughter. She is modelling the latest hat design i did. ( please ignore the date on the picture cause i’ve written it wrong… Allah Allah….. it should be today, which is, 30 March 2013) and she is soon-to-be 8 months old, alhamdulillah to Allah <3

I was planning to do new design, an easy hat pattern again after the first one (Candy Hat). I’ve got inspired when I looked the workpiece (doily) by one of my student’s grandmother. I really love the stitch she used, so I decided to make one and turn into a hat with my own design, full modification. So, with full of confident, I can say that this is totally a new version! ๐Ÿ™‚

So here is the pattern along with the booties pattern.

20130330_111827

20130402_232151

Pattern is FREE but PLEASE DO NOT POST it back, copy-paste or distribute in any form, and it is prohibited to do so.ย  You are only allowed to back-link this post. However, you can sell the item made from this pattern and take profits. If you use this pattern to sell/teach, please credit to Daknit.Com.

HAT

Skill: easy, crochet

Material:

3.50 mm crochet hook or 6/0 crochet hook. 6/0 = 3.50 mm.

4 ply yarn (here i am using Alize Sekerim Bebe Batik (self stripping yarn baby yarn) – Click to purchase)

Scissor

Gauge: For this one, the hat size is for 7 month old to 1 year old size with my pattern.

Pattern stitch NOTE:

V-stitch (2dc in same space)
Shell (2dc, chain2, 2dc in same space)

Abbreviations:

hdc = half double crochet

dc = double crochet

Instructions:

Cast on 4 sts, slip stitch to join. (if you know how to do magic ring, you can replace it to magic ring)

Chain 3, make 14 hdc in same space/loop, until the last hdc, slip stitch on the first chain of chain 3. (you will work in a round now).

Next,

Row 1:

Chain 3 and do double crochet in the same stitch. *skip 1 hdc, 2 DC in next hdc* repeat * to * until before chain 3, slip stitch on the first chain of the chain 3. ( you will get 7 -V- stitch)

Next, – in this row you will have 7 shells

Row 2:

Slip stitch into the first space of V-stitch – (chain 3, dc, chain 2,ย make 2 dc) in same space. Then, do shell (please refer pattern stitch note above) in every space of V-stitch. You will get 7 shell, before chain 3, slip stitch on the first chain of the previous chain 3

Next, – in this row you will have 1 dc in between shells, 7 shells

Row 3:

Slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space, *chain 1, 1 hdc in between of two shells, chain 1, shell*ย  repeat from * to * until the last stitch, slip stitch on the first chain of chain 3.

Next, – in this row you will have 2 dc in between shells, 7 shells

Row 4:

Slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space, *chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1 dc in next space, chain 1, shell*ย  repeat from * to * until the last stitch, slip stitch on the first chain of chain 3.

Next, – in this row you will have 3 dc in between shells and 7 shells

Row 5:

Slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space, *chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1dc in next space, chain 1, shell* repeat from * to * until the last stitch, slip stitch on the first chain of chain 3.

Next, in this row you will have 4 dc in between shells and 7 shells

Row 6:

Slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space,, *chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1 dc in next space, chain 1, 1 dc in next space, chain 1, shell* repeat from * to * until the last stitch, slip stitch on the first chain of chain 3.

Next, in this row you will have 4 dc in between shells and 7 shells

Row 7:

Slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space, *chain 1, 1 dc in next dc, chain 1, 1 dc in next dc, chain 1, 1 dc in next dc, chain 1, 1 dc in next dc, chain 1, shell* repeat from * to * until the last stitch, slip stitch on the first chain of chain 3.

Repeat ROW 7 FOR 6 rounds more.

LAST ROW:

Next for last 2 rows (make 2 rows):

slip stitch on the next DC, slip stitch on space, (chain 3, dc, chain 2, make 2 dc) in same space, *skip 2 dc, shell in space, skip 2 dc, shell*. Repeat from * to * until the last stitch, slip stitch to join on the first chain of previous chain 3.

NEW EDGING EDITED on 2 APRIL 2013

while playing around with this pattern, i accidentally found a nice edging which is very suit to this hat ๐Ÿ™‚ so here it is:

LAST ROW: edited

Next for last 2 rows (make 2 rows):

ROW 1: slip stitch on the next DC, slip stitch on space, chain 3, dc, chain 2, 2 dc, *skip 2 dc, shell in space, skip 2 dc, shell*. Repeat from * to * until the last stitch, slip stitch to join on the first chain of previous chain 3.

ROW 2: slip stitch on the next DC, slip stitch on space, chain 3, make 5 dc, *single crochet between shell, make 6 dc in next space of shell* repeat from * to * until the last stitch, slip stitch, join.

Weave it off. Done!

You can try both and see which one will be your favourite! ๐Ÿ™‚

BOOTIES – NEW!!

SOLE:
First round:
Chain 21, hdc in next chain until the last chain, 3hdc, continue in round, hdc until the last chain, chain 2, slip stitch.

Second round:
Chain 3, DC in same stitch, dc until the last 3 hdc, make 2 dc in each hdc (as total, 2 dc in 1 hdc = 6 dc), continue in the round, dc until the last 2 hdc, 2 dc in each hdc (as total you have 2 dc in 1 hdc = 4 dc), slip stitch.

Third round:
Chain 3, DC in same stitch, dc until the last 6 dc, make 2 dc in each dc (as total, 2 dc in 1 dc = 12 dc), continue in the round, dc until the last 2 dc, 2 dc in each dc (as total you have 2 dc in 1 dc = 4 dc), slip stitch.

Fourth round:
Chain 3, DC in next stitch, DC until the last stitch, Slip Stitch.

SHAPING:

Next round:

Chain 2, make hdc in next 14 sts, *DC in next stitch, skip 1 dc* repeat * to * until this DC has 14 DC, make hdc in next 14 sts, skip 1 dc, slip stitch.

Next round:

Chain 2, make hdc in next 14 sts, *decrease 2 DC using 1 HDC* thru all DC stitch, it will makes 7 hdc, make hdc in next 14 sts, slip stitch, weave it off.

Repeat all rows again for the second pair.

Enjoy! ๐Ÿ™‚

a

625526_551507228206126_1281502978_n

***

Ok, huh.. writing a pattern is a bit tiring ๐Ÿ™‚ heheh.. but i’m glad and happy to write down and record this pattern for future reference. If you accidentally found any mistakes in the pattern, please email me at sindarery@gmail.com. If you do not understand how to do the pattern, please also email me or find me at facebook.com/daknit and I will help you with the pattern. Insya Allah.

Have a nice weekend. May Allah swt bless us all.

Tutorial Mengait Topi: Ruffle Hat (Knitting Version)

Assalamualaikum semua ๐Ÿ™‚ selamat datang ke da’knit! hari ni.. memandangkan saya free sangat-sangat, alhamdulillah… dengan FREE yang ada hari ni, saya terfikir untuk membuat tutorial mengait topi baby ruffle version

Pattern asal boleh didapati di Bernat.Com (Search : Ruffle Hat (to knit)) – perlu register dahulu untuk download di website ini.

AMARAN: ANDA PERLU MAHIR KESEMUA 4 ASAS MENGAIT JARUM DUA UNTUK MEMBUAT PATTERN NI.

SKILL: EASY

Ok.. Untuk mengait pattern ni, material yang saya gunakan ialah:

Benang Viscose Premium – sangat lembut dan sejuk. Sesuai untuk dipakai oleh baby, Jarum knitting saiz 4.00mm, Pattern dari Bernat.Com

Mengikut pattern yang tertulis, Gauge bagi pattern ini ialah 23 sts dan 30 rows = 4 inci (10cm) untuk stockinette stitch. Belajar buat stockinette stitch di sini

Permulaan, asas yang perlu anda tahu untuk mengait topi ini ialah:

1. Cast on LONG TAIL CAST ON

2. KNIT

3. PURL

4. BIND OFF

5. MAKE ONE – increase stitch

6. JAHIT TEPI/SEW SEAM menggunakan crochet hook saiz 3.00mm.

ARAHAN PATTERN:

Cast On 9 sts (membuat tapak kaitan sebanyak 9 sts menggunakan LONG TAIL CAST ON seperti gambar di bawah)

Kemudian, baris pertama bermula. Iaitu:

Row 1/Baris 1: (RS- Right Side) (K1,yfwd) 8 times, K1. 17 sts [ Dibaris pertama ini, kita akan membuat (Knit, kemudian letakkan working yarn (iaitu tali benang bersambung pada benang ke hadapan)] ULANG langkah di dalam kurungan ini sebanyak 8 kali, sehingga tiba di stitch yang terkahir kita kait K1 (knit 1 kali). Jumlah keseluruhan stitches ialah 17 sts.

Pada baris seterusnya iaitu, baris ke-2, arahan adalah seperti:

Row 2 and alt (alternate row)/Baris 2 dan setiap baris yang sama (iaitu seperti, 2,4,6,8..) – WS wrong side: PURL (Purl hingga akhir baris) NOTE: Pada baris ini, anda akan mengait kesemua stitches seperti biasa. Kait PURL setiap lubang yang ada juga. Lubang yang terhasil adalah akibat daripada YARN FORWARD tadi.

Kemudian, setelah habis baris ini dikait, anda akan dapati terhasil lubang dan jumlah stitches masih 17 stitches.

Setelah itu, pada baris seterusnya ialah:

ROW 3: K1 (yfwd, K2) 8 times, 25 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 2) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 4,6,8: PURL – setiap baris genap, kait PURL.

ROW 5: K1 (yfwd, K3) 8 times, 33 stitches as total –ย  Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 3) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 7: K1 (yfwd, K4) 8 times, 41 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 4) ulang langkah ini 8 kali.

ROW 9: K1 (yfwd, K5) 8 times, 49 stitches as total – Knit 1 (yarn ke hadapan, Knit 5) ulang langkah ini 8 kali.

Arahan seterusnya ialah:

Cont (continue) in same manner, inc (increase) 8 stitches on next and every following alt (alternate) row to 89 (97-97-105) sts.

NOTE: Disini, arahan bermaksud, apabila kita telah increase sebanyak 8 stitches sehingga baris ke 9 tadi, anda perlu teruskan INCREASE dalam keadaan yang sama sehingga mencapai stitches yang anda inginkan iaitu sama ada 89 (97-97-105) sts. PERHATIKAN NOMBOR YANG BER-BOLD UNGU.ย  Setiap increase yang berlaku disini bertambah sebanyak 1 nombor, iaitu bermula dari K1, kemudian K2, K3, K4 dan akhir baris 9 ialah K5. Teruskan baris GANJIL dengan manambahkan 1 stitches pada K tadi, iaitu, pada baris 11,13,15 dan seterusnya, tambah 1 stitches pada bahagian dalam kurungan seperti K1 (yfwd, Kn+1 di mana n adalah nombor) dan ulang langkah ini sehingga habis baris, manakala bagi setiap baris GENAP dikait PURL. Maka hasil yang akan anda dapat adalah seperti gambar di bawah:

Arahan seterusnya:

Cont. (continue) in stocking stย  even until work from marked row measures 3 inc or 7.5cm ( setelah habis baris PURL, teruskan mengait dan TIDAK PERLU INCREASE LAGI dalam bentuk stockinette stitch pattern iaitu Knit 1 baris, Purl 1 baris dan ulang sehingga panjang yang dikehendaki) seperti gambar di bawah:

Setelah selesai mengait bahagian BODY PART.. untuk bahagian BRIM arahan seterusnya ialah:

Ruffle: RS – Right Side : *K1, M1* Repeat from * until last stitches, K1, Maksudnya, pada baris seterusnya di bahagian RIGHT SIDE untuk membuat ruffle, *Knit 1, Make 1* ulang langkah dari * ke * sehingga tiba di stitch yang terakhir, Knit 1. Untuk Make One, lihat TUTORIAL MAKE ONE ini.

Kemudian, arahan seterusnya:

Knit 6 rows in garter stitch. Iaitu, kait 6 baris seterusnya dengan kaitan KNIT sahaja. Knit 1 baris dan Knit lagi 1 baris menghasilkan GARTER STITCH PATTERN. Setelah habis kait 6 baris, BIND OFF dan tinggalkan sedikit tali benang untuk menutup kaitan.

Gunakan Crochet HOOK untuk menutup kedua belah bahagian seperti gambar di bawah.

Setelah siap di jahit menggunakan crochet hook, maka hasil yang akan anda dapati adalah seperti gambar di bawah ๐Ÿ™‚

TADA! Tambahkan bunga lagi untuk menampakkan seri topi yang cute! Yang ni saiznya ialah lebih kurang untuk 0-3 bulan baby. Anda boleh tambahkan lagi INCREASE untuk mendapatkan saiz yang lebih besar.

Selamat mencuba!

Tutorial disediakan oleh Da’Knit, lawati kami di www.facebook.com/daknit untuk update terkini! Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di sindarery@gmail.com ataupun PM saya di Da’Knit FB PAGE. Terima kasih.

May Allah swt bless us all.

Jarum dan Benang.. :)

Assalmualaikum semua..

Alhamdulillah..ย  dapat juga saya postkan entry baru kali ni ๐Ÿ™‚ Especially lately, been busy with some tasks though its a holiday right now, still can’t help it. Life is always like that, isn’t it? xD

Alhamdulilah again, since I am out of made-to-order at the moment, so, I finally have my own time to continue with my pending WIP.

Right: Knitting WIP for a shawl, Left: Crochet WIP for a baby blanket

Shawl yang ni adalah percubaan kedua saya. Yang first tu.. masih lagi pending dan duduk diam kat dalam beg xD hehe.. jangan tanya bila siap ๐Ÿ˜› mmg lama rasanya nak siapkan yang tu.. since currently I’ve been focusing more with these two projects!

Shawl yang pertama tu, saya gunakan benang dari jenis Acrylic+Wool brand Alize Yun, dengan Circular ADDi 4mm x 60cm.. cara kaitan pun berbeza dari yang kedua ni. The first shawl start dari bahagian hujung, kemudian slolwy increase sehingga bahagian sebelah shawl siap dulu, dan decrease baru dapat satu shawl triangle yang besar.

Manakala shawl yang kedua ni *spt di atas gambar*, saya menggunakan benang 100% Magic baby acrylic dari ICE dengan jarum ADDi Circular 4mm x 80 cm..ย  menggunakan teknik yang berbeza, di mana shawlย  ni..ย  kita kaitย  bermula dari bahagian tengah dan kedua-dua bahagian shawl di kait serentak. If you notice, ada satu rangka kat bahagian tengah seolah-0lah macam tulang belakang ๐Ÿ™‚ kan? itu lah point tengah yang membahagikan kedua bahagian shawl. Unikkan? For me, this technique is quite easy and easy to detect the wings of the shawl and more faster to knit! I guess, 1 ball of the baby yarn will be enough to make size M-L shawl ๐Ÿ™‚ Can’t wait to finish this too!

Untuk yang blanket.. ni adalah projek yang betul2 mengambil masa saya..sebabnya.. mengait secara bulatan mencabar betul @_@ Compared to square blanket, this round blanket took more time to crochet as it turns bigger and bigger..ย  ๐Ÿ™ After this.. saya confirm tak mahu kait blanket secara in the round lagi huhuhu..ย  But did you notice the hooks that I put on the blanket? Ketika mengait blanket ni.. saya telah beberapa kali tukar crochet hook hanya semata-mata mencari keselesaan ketika mengait. Is that cerewet? :p hehe.. no lah kan xD

Dari bawah: Hamanaka Raku Raku, Clover Comfort Handle, Aluminium Comfort Handle (no brand) and Addi Comfort. They are all 3.5mm except the hamanaka comes with 3mm & 4mm sizes.

Sebagai crocheter, jika anda seorang yang sangat tegar mengait, masalah paling utama ialah sakit jari, isn’t it? The same thing happened to me too. Masalah bila terlalu lama mengait, tangan akan rasa lenguh dan jari-jemari mula berasa sakit. Jadi apa yang perlu dibuat? Kita kenalah rest sebentar dari terus mengait even projek berjela-jela panjang menunggu giliran untuk disiapkan T__T masalah kan?

And thus, these comfort handle hook is invented, especially for hard-core crocheter, to avoid stressing the fingers and to give more comfortable long-hours crocheting! ๐Ÿ™‚

For me, saya bukanlah seorang crocheter yang tegar.. tetapi sebagai peminat mengait, saya juga menginginkan keselesaan sewaktu mengait, how about you? ๐Ÿ™‚ Walaupun terpaksa melabur, tetapi, hasilnya sangat memuaskan hati apabila kita memperolehi keselesaan yang diinginkan ketika mengait. Jadi disini, saya ingin berkongsi review tentang hooks ni:

1. Hamanaka Raku Raku : One of the luxury hooks made in Japan, comes with 10 sizes *double ended*. Very comfortable. Permukaan aluminium hook ni sangat licin (seperti Tulip hook double ended) yang bonusnya handle ni very nice to grab. But, cuma ada satu masalah for me ๐Ÿ™ย  as a knife-holder, masih ada rasa yang kurang sewaktu menggunakan jarum ni (mungkin masih terdapat space kat tapak tangan yang rasa kurang selesa sewaktu memegang jarum ni) Akibatnya, menyebabkan kelancaran mengait kurang memuaskan. Walaupun macam tu, this is one of the best hook that a crocheter must try! Still I am sticking with this for this moment.

2. Clover Comfort Handle Hook: Yang ni pun best! Also made in Japan. Very suitable for knife-holder like me ๐Ÿ™‚ Saya suka pakai yang ni. They said, this crochet hook is very suitable for beginners. Aluminium hook pun licin dan jarang tersangkut benang sewaktu mengait. Only the small thing about this hook…. kadang2 permukaan aluminium dia membuatkan rasa gigi saya ngilu sikit xD hehe.. so, kesimpulannya.. kena kait dengan benang yang sesuai supaya tidak rasa ngilu! But I do suggest this hook for everyone too ๐Ÿ™‚

3. No Brand Aluminium Comfort Handle: Oh.. yang ni adalah yang paling affordable compared to the among four. This is made in China.. present in cute colours and very comfortable handle. Setelah beberapa kali mencuba yang ni.. ohhh saya memang jatuh cinta dengan handle dia! Pada awalnya.. apabila mengait menggunakan crochet hook ni.. terasa sedikit kesat.. tetapi setelah beberapa minit kaitan diteruskan, alhamdulillah.. permukaan badan hook semakin licin dan sangat laju ketika mengait. Not bad kan?! Sama baik dengan Hamanaka, Clover dan Addi! Apa yang saya sangat suka pada jarum ni ialah handlenya, 100% selesa pada saya. Hook sedikit tajam menyebabkan benang blh tersangkut tetapi boleh di-fix (macam mana? teruskan membaca ๐Ÿ™‚ )

Buat masa ni, saya sedang menyiapkan blanket di atas menggunakan jarum ni.. the result? Saya kait laju, tangan selesa sangat dan tiada rasa yang kurang sewaktu memegang crochet hook ni! Alangkah baiknya kalau Hamanaka mempunyai handle seperti ini ๐Ÿ™‚ The hook+the handle, will bring 100% comfortness. Ups.. jangan marah hamanaka ๐Ÿ˜›

4. ADDi Comfort Handle: Brand ADDi merupakan brand yang terkenal made in Germany. Speciality in ADDi is the nickle-plated knitting needles. Very smooth, very slippery, very fast ๐Ÿ™‚ and totally I am in love with the needles 100%. But this time, saya mencuba juga ADDi hook ini. The metal part is as slippery as the needles. Its good! Only the non-comfortable part for me is the handle and the hook itself. Kenapa? Sbb comfort handle ADDi sedikit “kurus” berbanding hamanaka dan clover. Jadi kurang sesuai juga dengan saya yang suka every space di dalam tangan saya penuh T_T oh pelikkah saya? But i think.. sesiapa yang menggunakan hook dengan cara pensil and doesn’t care about the empty space under the palm.. this hook is for you! Masalah pada hook, mungkin sebab tajam sikit, benang cepat tersangkut pada hook..tapi ni boleh disettle. Macam mana? Garukan sedikit hook tu kat atas semen utk tumpulkan sedikit hujungnya! Jangan garu lebih-lebih ok?ย  hehe..resultnya? Tiada lagi tersangkut-sangkut sewaktu mengait ๐Ÿ™‚

Woha! Hopefully entry kali ni menarik untuk dibaca ๐Ÿ™‚ Dah lama saya tidak berkongsi pendapat ttg hook. Semoga entry ni memberikan kebaikan dan manfaat kepada peminat2 crochet untuk memilih jarum terbaik buat projek mereka ๐Ÿ™‚ Maafkan saya di atas bahasa rojak saya…

Sebenarnya, keselesaan sesuatu hook itu masih bergantung pada individu itu sendiri. Ada juga yang knife-holder seperti saya suka pada hamanaka dan tiada masalah seperti saya. Kesimpulannya.. anda cuba dan anda lah yang menentukannya! Pendapat di atas tu hanya sekadar pendapat mentah saya tentang hook-hook ni.

Sehingga berjumpa lagi ๐Ÿ™‚

May Allah swt bless us all! Thank you for hopping by!