Belajar Mengait SOCKS Menggunakan Circular Needles Bahagian ( II ) : Membuat HEEL & TURNING HEEL

Langkah demi langkah mengait socks menggunakan teknik MAGIC LOOP.

AMARAN KERAS:
Pastikan anda sudah mempunyai asas Knitting termasuk tahu teknik Increase dan Decrease untuk KAL kali ini.

EPISODE 2
Bahagian HEEL & TURNING HEEL:
Sila ikut langkah ini seperti yang tertera di dalam gambar

p/s: maaf sebab saya belum berkesempatan membuat video tutorial seperti yang dijanjikan. Insya Allah, saya akan cuba membuat video apabila masa mengizinkan.

Selamat mencuba!

10 11 12

FREE CROCHET PATTERN: Sweet Baby Bonnet

Alhamdulillah, I am very happy to complete my first pattern of 2015 ๐Ÿ™‚ Hope you enjoy making one!ย  5 4 3 2ย  **Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Level: Advanced beginner, EASY

SIZE: 0-6 months old

Yarn suggested:
Anyย Worsted / 10 ply (9 wpi) โ€“ I am using Nako Luks Minnos. (if you use different weight, please make sure you check your gauge first). Yardage: 382 yards (350 meters)

Unit weight: 100 grams (3.53 ounces)

Gauge: 19.0 sts = 4 inches for 4.00mm size of crochet hook. I am using 3.50 mm crochet hook for this pattern.

Hook size: 3.50 mm

Scissor to cut yarn

Abbreviations:

Chโ€“ Chain

Dc โ€“ Double Crochet

Hdc โ€“ Half double crochet

Scย  โ€“ Single crochet

ss – Slip stitch

Sts โ€“ stitches

tbl – tru back loop

Note:

1) V- stitch = (Dc, Ch1, Dc)

2) Shell = 3dc in V-st

TIPS:

You can match this sweet bonnet with my Ballerina baby booties here: http://www.ravelry.com/patterns/library/ballerina-baby-booties


Instructions (Fully USA Crochet TERMS).

BONNET:

Ch 16

Round 1: Ch1,ย  hdc in 3rd ch, hdc in next 14 sts, 3hdc in next sts, DO NOT TURN, continue making hdc in next 14 ch.

Round 2: Ch3, TURN, dcย  tbl in next 13 sts, 2dc tbl in next 3 sts, dc tbl in next 14 sts.

Round 3: Ch3, TURN, dc in next 13 sts, 2dc in next 2 sts, dc in next 2 sts, 2 dc in next 2 sts, dc in next 14 sts.

Round 4: Ch3, TURN, dc in next 13 sts, 2dc in next 3 sts, dc in next 4 sts, 2 dc in next 3 sts, dc in next 14 sts.

Round 5: Ch3, TURN, dc in next 13 sts, (2 dc in next sts, dc in next sts) x 3 times, dc in next 4 sts, (2dc in next sts, dc in next sts) x 3 times, dc in next 14 sts.

Round 6: Ch2, TURN, hdc till end (49 hdc + ch2)

Round 7: Ch3, TURN, (V-st in next sts, skip 1 sts) repeat ( to ) for 23 times more, dc in last st.

Round 8: Ch3, TURN, 3dc in every V-sts, dc in last sts.

Round 9: Ch3, TURN, (V-st in every 2nd dc of shell) repeat ( to ) for 23 times more, dc in last sts

Round 10: Ch2, TURN, 3dc in every V-sts, dc in last sts.

REPEAT ROUND 9 – ROUND 10 for 3 more times.

Round 17: Repeat Round 9.

Round 18: Ch2, TURN, 3hdc in every V-sts, hdc in last sts.

EDGING: Ch1, TURN, (SS in next sts, Ch3, 3dc in same sts, skip 2 sts) repeat ( to ) until last 3 sts, skip 2 sts, ss in last sts.

CUT YARN and WEAVE IN as tidy as can

Now, every 1 inch from each side of the bonnet from last round, attach i-cords or you can attach yarn and make 50 chain as a cord to make a knot.

Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted. Hope you enjoy making my pattern ๐Ÿ™‚
Written and charted by, Ery EROGLU/Ery Yusof.

 

Kelas Mengait bersama Pn. Mahani J :)

Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat pada Allah swt untuk hari ini. Terima kasih juga diucapkan kepada Puan Mahani J (orangnya sangat cantik ๐Ÿ™‚ ) di atas kesudian beliau untuk menghadiri kelas bersama Da’Knit pada hari ini untuk kali kedua ๐Ÿ™‚

Kelas mengait bersama Pn.Mahani sangat menyeronokkan ๐Ÿ™‚ kali pertama berbual dengan beliau, sudah terasa seperti kawan lama pula! Allah’im.. seronok betul! Sepanjang sesi belajar bersama, kami belajar bermula dari asas dan tak sangka terasa masa berjalan begitu cepat sekali ๐Ÿ™

Percaya tak? Dalam masa seminggu sahaja selepas kelas pertama, Pn. Mahani telah berjaya mengait baju dress yang cutee sangat ni seperti di dalam gambar di atas! Inilah hasil beliau yang pertama setelah memahirkan diri dengan asas crochet.! Wahh sangat mengujakan kan? ketika saya melihat baju ini.. Allah Allah.. saya sangat terkejut dengan hasil yang cantik sekali dengan menggunakan benang magic baby!.. Tahniah di atas hasil pertama Ani ๐Ÿ˜€ kaitan yang sangat kemas sekali. Jarang sungguh ada orang yang dapat mengait dengan begitu cepat. Tangan beliau sangat istimewa ๐Ÿ™‚ ! Bak doa orang Turkey, Ellerine Saglik ( suami saya translate – May your hand be healthy ) ๐Ÿ˜€

Betul kata seorang guru saya masa dulu.. Guru hanyalah pemberiย  tunjuk ajar dengan hanya menyumbangkan 20% usaha. Manakala 80% adalah usaha pelajar untuk cemerlang dalam setiap apa juga bidang yang diceburi. Alhamdulillah. Di mana ada kemahuan, di situ pasti ada jalannya!

Kepada Pn. Ani.. jemputlah datang selaluย  ya! ๐Ÿ˜€ sambil2 mengait boleh borak lagi sama-sama. Hihi… Terima kasih sekali lagi.. ada umur jumpa lagi.

Hugsss! and kissesss!!

Tips memulakan belajar mengait baju!

Photo Credit: www.handmadematters.co

Kawan-kawan semua.. pernah tak terfikir nak belajar dan up level ke pattern yang lebih mencabar seperti mengait baju? Kalau ya.. teruskan membacaย  ๐Ÿ˜€

Da’Knit ingin berkongsi TIPS untuk menepis rasa gerun mencuba pattern mencabar. Banyak yang da’knit perhatikan kebiasaan ayat yang selalu diluahkan ialah:

1. Rasa susah.. tak berani nak cuba lagi…
2. Bilalah nak start belajar buat baju ni..
3. Susahnya baca instruction english..belit2 ayat dia..
4. Tak faham tengok diagram dan simbol..pening!

dan lain-lain luahan..

**
Da’Knit percaya setiap peminat dan penggemar mengait lebih-lebih lagi yang baru mula punya semangat yang tinggi utk belajar benda yang baru, so.. jum ambil peluang menggunakan semangat yang ada itu utk cabar diri anda mencuba pattern yang lebih umm! xD

::?

Tips:
1. Pastikan anda memahami benar-benar setiap abbreviations/istilah yang dinyatakan di dalam pattern sama ada knitting ataupun crochet. Contoh-contoh istilah/abbreviations adalah seperti Sc (single crochet), K (knit) etc…

2. Jangan segan-segan untuk bertanya kepada yang lebih arif untuk membantu, ataupun jikalau anda “confuse” dengan ayat yang ditulis, jangan lupa untuk rujuk kamus English. Sangat membantu! Ataupun jikalau anda jenis yang kurang bertanya.. rajin-rajin search kat google, ada ramai yang bertanyakan masalah yang hampir sama ketika mengait baju!

3. Simbol Jepun sangat mudah difahami jika anda hafal setiap simbol dan maksudnya. Setiap simbol itu ada cara kaitannya sendiri. Contohnya untuk SC (single crochet) simbol Jepun ialah ” x “. Jadi sebenarnya, menghafal dan memahami istilah+simbol amat membantu!

4. Ramai yang suka mulakan pattern baju dengan pattern yang banyak bunga. NOP! Jangan dulu ๐Ÿ™‚ Mulakan dengan pattern membuat baju yang banyak menggunakan SC (single crochet) ataupun DC (double crochet) untuk Jarum kait satu, manakala K (Knit) ataupun P (Purl) untuk jarum kait dua. Kerana menggunakan stitch yang asas untuk belajar kait baju membantu anda untuk memahami anatomi mengait baju dengan lebih baik.

5. Dan yang akhir! MULAKAN mengait BAJU BABY (0-3 months old) dahulu ๐Ÿ˜€ walaupun anda belum mempunyai baby yang comel (^-^) anda masih boleh belajar mengait baju menggunakan pattern baju baby. Ianya sangat membantu untuk anda memahami cara-cara asas mengait baju.

Ok.. apa kata, kita cuba dengan pattern mudah seperti ini:
http://bellabambinaknits.blogspot.com/2008/03/cardigan-for-babies.html (klik link untuk pattern) asasnya sangat mudah iaitu hanya melibatkan:
Ch: chain
DC: double crochet
SC: single crochet
St: stitch

SILA PASTIKAN ANDA MEMBACA ARAHAN PATTERN TERLEBIH DAHULU BAGI MENDAPATKAN – SAIZ – YANG ANDA INGINKAN.

Mari ambil jarum dan benang anda dan mulakan percubaan pertama ini! ๐Ÿ˜€ Selamat ber-crochet!

 

Crochet Bucket Hat

wah need one more ball xD

Tada..ย  The Brim should be longer, but I made it short because too impatient ๐Ÿ˜›

Closer look of pattern..

I will add more stitches so it will be longer soon. Setelah membuat percubaan, dengan benang soft merino ini, sesuai digunakan jarumnya bersaiz 4 mm.. topi ni topi dewasa seharusnya, tetapi jarum 3.5 masih belum cukup untuk mendapakan lebar yang sepatutnya.. sesuai untuk teenagers bagi saiz yang saya kait ini.

Instead of bucket hat.. nampak macam topi bola ๐Ÿ™

Alhamdulillah.. ini topi pertama crochet saya xD

Click amicomo4-1_Bucket_Hat for pattern.

Selamat mencuba! ๐Ÿ™‚

Pattern adalah Japanese chart in English translation.

Crochet Square :)

Alhamdulillah… another simple square crochet (is this called as granny square too?)

I again used my Soft Merino Yarn.. going to finish it soon..ย  ๐Ÿ™‚

As how mentioned by Amani … Crochet iS Fun ๐Ÿ™‚ย  hihihi…

For this easy pattern.. you can grab it here! -> Pattern

Happy Crocheting!

p/s: I need to boost up my spirit to finish the hat soon… ๐Ÿ™

Crochet Circle 3-Rows.. so easy!

Assalamualaikum semua.. ๐Ÿ™‚ apa khabar?

hihi.. new update lagi! Memandangkan hujung minggu adalah masa yang paling sesuai untuk concentrate mengait .. akhirnya kali ini, saya berusaha untuk up skill dalam crochet.. ๐Ÿ™‚ Alhamdulillah… akhirnya saya berjaya buat satu projek simple dan sangat senang..

Pattern ni sangat sesuai untuk beginner macam saya..ย  yang anda cuma perlu tahu ialah slip stitch, chain, dan double crochet..

Benang yang saya gunakan ialah benang Summer Rose dari Yarnsonlineshop.Com .. InsyaAllah.. jika menjadi.. rasanya inilah alas meja pertama crochet saya..ย  (mahu dijadikan alas meja :D)

Sesiapa yang nak pattern ni.. boleh download disini:ย  crochet circle 3 rows

Selamat mencuba!

Assalalamualaikum

May Allah bless us all