FREE CROCHET TUTORIAL: LOVELY EASY PATiK

 

Recommended Yarn:

Nako Saten/Apple Cotton Yarns
(Substitute: Yarn in weight category
as follow: Aran/DK Worsted/Medium)

Hook Size: 3.50 mm (patik size can be adjustable based on size of hook)

Written instructions below is for adult size [(37/38) — increase stop at 40 sts] – using 3.50 mm + aran yarn (aran yarn usually use 4.50 to 5.00 mm hook)

Photo is actually for children size 32 (increase stop at 36 sts)
using DK worsted + 3.50 mm hook (Usually use 4.00 mm to 4.50 mm hook)

Belajar Crochet: Kait Coaster Dua Warna

Ambil benang. Kait kait kait. Jadilah coaster comel untuk mug saya. Anda anda mug kesayangan? Atau en.suami atau orang yang tersayang ada mug kesayangan?

Mari.. cikgu nak ajar mcm mana kait coaster comel mcm dalam gambar ni. Pattern kat bawah ya:

Cg pakai saiz 3.50 mm dengan benang kait Nako Pirlanta. Anda boleh kait guna benang yang ada. Seboleh2nya saiz DK worsted.

Nota:
1. Arahan di bawah untuk 1 kelopak. Ulang x 5 kali untuk dapat 5 kelopak mcm di gambar
2. Setiap arahan untuk setiap stitches. Tanda noktah disetiap arahan mewakili 1 stitch. Contohnya: 2dc.2dc. bermaksud 2dc dalam 1 st. 2dc dalam 1 st seterusnya.

Ch4.
Slip stitch untuk form ring.
Round 1: 10 Dc.ss.
Round 2: (2 dc warna A. 2dc warna B) ulang () sampai habis round. ss
Round 3. : [(2dc.2dc) warna A . (dc.dc) warna B] ulang [] sampai habis round. ss
Round 4 : [(2dc.dc.dc.2dc) warna A. (dc.dc) warna B] ulang [] sampai habis round. ss
Round 5: [(2dc.dc.2dc.2dc.dc.2dc) warna A. (dc.dc) warna B] ulang [] sampai habis round. ss
Roudnd 6: [(2sc.sc.sc.sc.2sc.2sc.sc.sc.sc.2sc) – (sc.sc) ] ulang sampai habis guna warna A atau B (1 warna sahaja). ss

ch. chain
dc. double crochet
sc. single crochet
ss. slip stitch

Gunting tali lebihan. Kemaskan. siap ๐Ÿ˜‰ Selamat mencuba.

Belajar Mengait SOCKS Menggunakan Circular Needles Bahagian ( II ) : Membuat HEEL & TURNING HEEL

Langkah demi langkah mengait socks menggunakan teknik MAGIC LOOP.

AMARAN KERAS:
Pastikan anda sudah mempunyai asas Knitting termasuk tahu teknik Increase dan Decrease untuk KAL kali ini.

EPISODE 2
Bahagian HEEL & TURNING HEEL:
Sila ikut langkah ini seperti yang tertera di dalam gambar

p/s: maaf sebab saya belum berkesempatan membuat video tutorial seperti yang dijanjikan. Insya Allah, saya akan cuba membuat video apabila masa mengizinkan.

Selamat mencuba!

10 11 12

Crochet Pattern: Kait Bag Granny Square

Salam! ๐Ÿ™‚

Disini saya ingin berkongsi dengan diagram dan contoh lipatan untuk membuat bag berasaskan granny square. Pattern-pattern ini saya perolehi dari internet dan teman di FB.ย  Semoga bermanfaat!

Anda boleh dapatkan lebih banyak contoh-contoh diagram granny square sama ada melalui Google Search ataupun di www.ravelry.com <3

tassen-van-granny-squares.1366399135-van-klasien.faber

3b5c346d39c8da98d6d90fefe8e3724d african_flower_granny_cuadrado_esquema granny-square-stitch-chart granny-square-symbol miteredgrannydiagram 9ff3f66053f1fcb4ac3ffdbafa0d0681 9172503982de4b939e37fcfcf4609347granny square stitch diagram

Crochet: Membuat ring (loop)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Alhamdulillah pelajaran kita hari ini ialah bagaimana hendak membentuk loop ring. Biasanya kaitan ini digunakan untuk membuat apa-apa projek yang berasaskan bentuk bulat seperti topi dan bunga, Kebiasaannya, untuk mendapakan loop yang kemas dan tidak begitu ketara lubang pada tengah, selalunya bilangan chain dimulakan dengan hanya 4 chain sahaja. (di gambar saya membuat 10 chain). Tetapi masih bergantung pada jenis projek, anda boleh membuat seberapa banyak chain sebelum membuat ring. Berikut adalah langkah untuk membuat loop ring.

magic1 magic2

1. Cara membuat loop (ring), kait chain 4 (atau bergantung pada projek), masukkan kepala hook pada chain yang pertama.

 

magic3 magic5

2. Lilit benang dan tarik keluar dan terus masukkan ke dalam dua-dua sts yang ada pada jarum. Anda telah berjaya membuat ring!

Selamat mencuba!

Free Crochet Pattern: Last-Minute Princess Ruffle Hat!

10563382_292867544229069_1819670645_nLast Minute Princess Hat!

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Material:
400mm/4.50 mm crochet hook ( I am using 4.50mm will produce size of 2-3 years old using this yarn)
NAKO Saten yarn 100gram/230m (colour of your choice)
or any DK weight yarns
(Yarns available at www.daknit.com for purchase)

Accessories (optional):
You can put flowers to make it looks more attractive and cute!

Abbreviations:
Ch = chain
dc = double crochet
Ss = slip stitch
Sts = stitches
St = stitch
sp = space

Size: different weight of yarns will produce different size.

NOTE:
1. Always slip stitch on first chain of chain 1/2/3
2. Marker is necessary if you need to mark your start.
3. (Dc, ch1, dc) โ€“ V stitch

Instructions // arahan:
10563360_292867170895773_1205712631_n1. Chain 4, slip stitch on first chain to form ring
2. Chain 3, 12 dc in space, slip stitch on first dc (refer picture above)
3. Ch4, dc in same stitch, (dc, ch1, dc) in next 11 sts, ss
10585622_292867180895772_1800137481_n
4. (Refer pic above) Ss in ch1 sp, ch4, dc in same space, ch2, [(dc, ch1, dc) in next v-stitch, ch2], repeat [to] for 10 times more, ss.
5. Ss in ch1 sp, ch4, dc in same sp, ch1, (dc, ch1, dc) in next ch2 sp, ch1, *(dc, ch1, dc) in next v-stitch, ch1, (dc, ch1, dc) in next ch2 sp, ch1* repeat * to* till last ch2, ss.

10379442_292867317562425_567167993_n6. Ss in ch1 sp, ch4, dc in same space, ch1, *(dc, ch1, dc) in next V-sts, ch1* repeat * to* till end, ss.

Repeat step 6 for 10 more rounds before ruffle.

Ruffle
10564863_292867197562437_92125800_n1. Ch3, dc in same sts, 2dc in every ch1 space and 2dc in every sts.ss.
2. Ch3, dc in every sts. Repeat this step no 2 for 2 or 3 more rounds for wider ruffle.

10566664_292871037562053_965299239_nAfter that, tada, done! ๐Ÿ™‚

Last but not least, thank you for trying out my pattern. This pattern is very simple, once you do, it will be so addictive to make more! ๐Ÿ™‚

Please and do share your project using this pattern with me at my Ravelry = Snowhitery. Let me know how you think! You can also put flowers, button or ribbons to make it looks cuter! Let your imagination run wild <3
****
Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.
Designed/Written by,
Ery EROGLU/Ery YUSOF
www.daknit.com

 

Cara Membuat Pembelian di www.daknit.com (Step by Step Guide)

Sila rujuk tutorial ini untuk melihat cara pembelian melalui kedai online kami di www.daknit.com.

Sebarang masalah/pertanyaan, sila hantarkan ke sales@daknit.com ataupun whatsapp ke 0178168070.

NOTA PENTING: Sebarang pembelian tidak akan dilayan jika tidak mempunyai bukti RESIT PEMBELIAN. Setiap pembelian akan di proses dalam tempoh 1-2 hari apabila pembayaran lengkap diterima ke akaun kami. PEMBAYARAN PERLU DISELESAIKAN dalam masa 3 hari selepas order di hantar. Sebarang pembelian tanpa pembayaran melebihi 3 hari akan terbatal secara automatik.

Terima kasih di atas kesudian membaca Cara Pembelian/Order di www.daknit.com.

Da’Knit ENTEPRISE
www.daknit.com

LANGKAH 1:

0

ย LANGKAH 2:2

LANGKAH 3:3

LANGKAH 4:4

LANGKAH 5: 6

LANGKAH 6:7

LANGKAH AKHIR:8Terima kasih membeli – belah dengan kami! <3

 

Free Pattern: Summershell Mama & Daughter’s Beanie Designed by Da’Knit.

Assalamualaikum and good afternoon dear visitors,

Apa khabar anda semua hari ini? Alhamdulillah.. saya punya kesempatan lagi untuk menulis pattern yang mudah dan ingin dikongsi dengan rakan-rakan mengait sekalian. Pattern jenis ini sangat mudah dan ada pelbagai versi yang anda boleh jumpa secara langsung di internet. Manakala untuk pattern yang ni adalah version Da’Knit.

(How are you doing today? Alhamdulillah.. I feel glad that I have the chance to write an easy pattern and would love to share them with all my friends who loves to knit and crochet. This pattern is very easy and comes with many versions that you can easily found over the internet. But yet,ย  this one is my version, by Da’Knit)

OLYMPUS DIGITAL CAMERASejak dua hari yang lalu, saya sedaya upaya cuba menyiapkan baju kait (cardigan) yang saya ingin hadiahkan buat kawan baik saya di FB untuk anak-nya yang bakal lahir.ย  Saya menggunakan benang kait Alize Sekerim Bebe Batik (anda boleh dapatkan benang ini di www.daknit.com) dan hasilnya sangat memuaskan hati. Teksturnya yang lembut menjadikan saya begitu asyik mengait.

(Since two days ago, there is this one cardigan that i need to make sure it finish before my good FB friend’s delivery. I used Alize Sekeirm Bebe Batik yarn (which you can purchase at our store www.daknit.com) and I just love how it turns out. The texture is very soft and fluffyย  and I enjoy knitting it very much)

Tapi sejak semalam, saya mula merasa sedikit bosan dan ingin merehatkan minda buat sementara waktu. Maka saya bercadang untuk mengait beberapa jenis topi buat anak saya. Pada mulanya saya bercadang untuk mengait Emerald Baby Hat beserta bootiesnya, namun tangan saya mula gatal “menderhaka” pattern sendiri, dan terhasillah design yang baru ini. Sememangnya saya telah lama berniat untuk mengait topi seperti ini tetapi belum ada rezeki untuk mencuba lagi sehinggalah semalam.

(But last night, I started to get bored and wanted to to have a little break.So I decided to pick up my hook and crochet few hats for my daughter. I plan to make the Emerald Baby Hat with its’ booties, well, again.. I can’t help to “betray” my own pattern and started to tweak a little bit on the body part and here it is, another new design created. To be honest, I’ve been wanting to make this type of hat for a long time but never had the chance to do so, until last night ๐Ÿ™‚ )

Untuk hasil kali ini, saya sengaja membuat dua versi iaitu satu versi untuk kanak-kanak 1 tahun ke atas dan juga versi ibu ๐Ÿ™‚ Insya Allah, pattern ini sangat mudah dan saya berharap semoga anda gembira mengaitnya. Boleh dipakai dan digayakan di waktu Hari Raya nanti <3

(This time, I made two sizes. One for children of 1 year old and above, and the other size is for a mother ๐Ÿ™‚ Insya Allah, I am sure this pattern will be easy for you to make one, and I hope you also enjoy doing it as much as I do. Especially, you can wear it with your daughter during Hari Raya later <3)

Pattern adalah sepenuhnya menggunakan Terms di dalam Bahasa Inggeris (English USA) * Pattern is fully English Written Instruction in USA TERMS*

dsdfsdf

OLYMPUS DIGITAL CAMERAย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย  Summershell Mama & Daughter’s Beanie by Daknit.Com (Fully English Written Instructions)

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits*

WARNING: Saiz pattern ini adalah menggunakan benang yang dicadangkan. Penulis tidak bertanggungjawab jika saiz yang dikait tidak sama dengan pattern ini apabila menggunakan benang kait yang berbeza.

Material:
I am using Ice Baby (Magic Baby) Yarn –ย  1 ball will be enough to make a pair (available at www.yarnsonlineshop.com)
4.00mm crochet hook
scissor to cut

Gauge: I will update!

Hat measurements:

Baby: around 13.5-14cm in diameter

Mother: around 15cm -16cm in diameter

Abbreviations:
Ch: chain
Sc: single crochet
Dc: double crochet
Sp: Space
Ss: slip stitch

Note:

1. Shell :

2 dc, chain 2, 2dc in same space (for top)

3dc, chain 2, 3dc in same space (for body part)

2. V stitch – 2dc in same space

3. Slip stitch in every first chain of chain 3 in every beginning of row

Instructions:
Baby size (start with 12 hdc in loop)
Mother size (start with 14 hdc in loop) – in bold

Top (here shell used as 2dc, ch2, 2dc in same space)

Chain 4, slip stitch to join round.

Row 1: Ch 1, 12 hdc (14hdc) in loop. Slip stitch in first hdc.

Row 2: Ch 3, dc in same stitch, skip next dc, *2dc in next sts, skip next dc* repeat from * to * for 4 (6) times more. SS

Row 3: ss in between first 2dc, chain 3, dc in same space, chain 2, 2dc in same space (first shell), do shell (2dc, ch2, 2dc) in between next 5 (7) V- stitch, SS.

Row 4: ss in next dc, ss in ch2-sp, ch3, dc in same space, ch2, 2dc in same space, chain 1, dc in between shell from previous row, *ch1, shell in next ch2-sp, ch1, dc in between shell* repeat from * to * for 4 (6) times more. SS.

Row 5: ss in next dc, ss in ch2-sp, ch3, dc in same space, ch2, 2dc in same space, chain 1, dc in next ch1-sp, ch1, dc in next ch1-sp, *ch1, shell in shell, chain 1, dc in next ch2-sp, ch1, dc in next ch2-sp* repeat from * to* for 4 (6)

Body Part (Both for daughter and mother) = (here shell increase to 3dc, ch2, 3dc in same space) –ย 

Row 6: ss in next dc, ss in ch2-sp, ch3, 2dc in same space, ch2, 3dc in same space, *skip next chain-1-space, shell in next chain -1-space, skip next chain 1-space, shell in shell* repeat from * to * until the last shell, SS.

Row 7: Ss in next dc, ss in next dc, ss in space, ch2, 2dc in same space, ch2, 3dc in same space, *skip next chain-1-space, shell in next chain -1-space, skip next chain 1-space, shell in shell* repeat from * to * until the last shell, SS.

Continue making ROW 7

for baby: 5 times more

for mother: 9 times more

Last ROW (Band) : Make 9 dc in every shell and SC in every between shell of previous row. (Shell, SC in between shell from previous row)

Now, weave it off and Done! **Hide the remaining tail inside stitches to make it looks tidy**

You can add on a flower to make it looks more girlish and ladies!

*****

Jikalau anda mencuba pattern ini, sudi-sudi share gambarnya dengan saya ya ๐Ÿ™‚ Maaf kalau ada kesilapan di dalam pattern dan sila maklumkan dengan saya segera. Saya akan perbetulkan. Terima kasih sebab sudi kait topi ini. Selamat mengait dan selamat mencuba!

(If you make one, do share with me ๐Ÿ™‚ Please forgive me if I accidentally made a mistake in my writing, and thus, please inform me immediately. I will fix the mistake. Thank you for using my pattern. Happy crocheting and have a good try!)

Love,
Ery
www.daknit.com

Jarum dan Benang.. :)

Assalmualaikum semua..

Alhamdulillah..ย  dapat juga saya postkan entry baru kali ni ๐Ÿ™‚ Especially lately, been busy with some tasks though its a holiday right now, still can’t help it. Life is always like that, isn’t it? xD

Alhamdulilah again, since I am out of made-to-order at the moment, so, I finally have my own time to continue with my pending WIP.

Right: Knitting WIP for a shawl, Left: Crochet WIP for a baby blanket

Shawl yang ni adalah percubaan kedua saya. Yang first tu.. masih lagi pending dan duduk diam kat dalam beg xD hehe.. jangan tanya bila siap ๐Ÿ˜› mmg lama rasanya nak siapkan yang tu.. since currently I’ve been focusing more with these two projects!

Shawl yang pertama tu, saya gunakan benang dari jenis Acrylic+Wool brand Alize Yun, dengan Circular ADDi 4mm x 60cm.. cara kaitan pun berbeza dari yang kedua ni. The first shawl start dari bahagian hujung, kemudian slolwy increase sehingga bahagian sebelah shawl siap dulu, dan decrease baru dapat satu shawl triangle yang besar.

Manakala shawl yang kedua ni *spt di atas gambar*, saya menggunakan benang 100% Magic baby acrylic dari ICE dengan jarum ADDi Circular 4mm x 80 cm..ย  menggunakan teknik yang berbeza, di mana shawlย  ni..ย  kita kaitย  bermula dari bahagian tengah dan kedua-dua bahagian shawl di kait serentak. If you notice, ada satu rangka kat bahagian tengah seolah-0lah macam tulang belakang ๐Ÿ™‚ kan? itu lah point tengah yang membahagikan kedua bahagian shawl. Unikkan? For me, this technique is quite easy and easy to detect the wings of the shawl and more faster to knit! I guess, 1 ball of the baby yarn will be enough to make size M-L shawl ๐Ÿ™‚ Can’t wait to finish this too!

Untuk yang blanket.. ni adalah projek yang betul2 mengambil masa saya..sebabnya.. mengait secara bulatan mencabar betul @_@ Compared to square blanket, this round blanket took more time to crochet as it turns bigger and bigger..ย  ๐Ÿ™ After this.. saya confirm tak mahu kait blanket secara in the round lagi huhuhu..ย  But did you notice the hooks that I put on the blanket? Ketika mengait blanket ni.. saya telah beberapa kali tukar crochet hook hanya semata-mata mencari keselesaan ketika mengait. Is that cerewet? :p hehe.. no lah kan xD

Dari bawah: Hamanaka Raku Raku, Clover Comfort Handle, Aluminium Comfort Handle (no brand) and Addi Comfort. They are all 3.5mm except the hamanaka comes with 3mm & 4mm sizes.

Sebagai crocheter, jika anda seorang yang sangat tegar mengait, masalah paling utama ialah sakit jari, isn’t it? The same thing happened to me too. Masalah bila terlalu lama mengait, tangan akan rasa lenguh dan jari-jemari mula berasa sakit. Jadi apa yang perlu dibuat? Kita kenalah rest sebentar dari terus mengait even projek berjela-jela panjang menunggu giliran untuk disiapkan T__T masalah kan?

And thus, these comfort handle hook is invented, especially for hard-core crocheter, to avoid stressing the fingers and to give more comfortable long-hours crocheting! ๐Ÿ™‚

For me, saya bukanlah seorang crocheter yang tegar.. tetapi sebagai peminat mengait, saya juga menginginkan keselesaan sewaktu mengait, how about you? ๐Ÿ™‚ Walaupun terpaksa melabur, tetapi, hasilnya sangat memuaskan hati apabila kita memperolehi keselesaan yang diinginkan ketika mengait. Jadi disini, saya ingin berkongsi review tentang hooks ni:

1. Hamanaka Raku Raku : One of the luxury hooks made in Japan, comes with 10 sizes *double ended*. Very comfortable. Permukaan aluminium hook ni sangat licin (seperti Tulip hook double ended) yang bonusnya handle ni very nice to grab. But, cuma ada satu masalah for me ๐Ÿ™ย  as a knife-holder, masih ada rasa yang kurang sewaktu menggunakan jarum ni (mungkin masih terdapat space kat tapak tangan yang rasa kurang selesa sewaktu memegang jarum ni) Akibatnya, menyebabkan kelancaran mengait kurang memuaskan. Walaupun macam tu, this is one of the best hook that a crocheter must try! Still I am sticking with this for this moment.

2. Clover Comfort Handle Hook: Yang ni pun best! Also made in Japan. Very suitable for knife-holder like me ๐Ÿ™‚ Saya suka pakai yang ni. They said, this crochet hook is very suitable for beginners. Aluminium hook pun licin dan jarang tersangkut benang sewaktu mengait. Only the small thing about this hook…. kadang2 permukaan aluminium dia membuatkan rasa gigi saya ngilu sikit xD hehe.. so, kesimpulannya.. kena kait dengan benang yang sesuai supaya tidak rasa ngilu! But I do suggest this hook for everyone too ๐Ÿ™‚

3. No Brand Aluminium Comfort Handle: Oh.. yang ni adalah yang paling affordable compared to the among four. This is made in China.. present in cute colours and very comfortable handle. Setelah beberapa kali mencuba yang ni.. ohhh saya memang jatuh cinta dengan handle dia! Pada awalnya.. apabila mengait menggunakan crochet hook ni.. terasa sedikit kesat.. tetapi setelah beberapa minit kaitan diteruskan, alhamdulillah.. permukaan badan hook semakin licin dan sangat laju ketika mengait. Not bad kan?! Sama baik dengan Hamanaka, Clover dan Addi! Apa yang saya sangat suka pada jarum ni ialah handlenya, 100% selesa pada saya. Hook sedikit tajam menyebabkan benang blh tersangkut tetapi boleh di-fix (macam mana? teruskan membaca ๐Ÿ™‚ )

Buat masa ni, saya sedang menyiapkan blanket di atas menggunakan jarum ni.. the result? Saya kait laju, tangan selesa sangat dan tiada rasa yang kurang sewaktu memegang crochet hook ni! Alangkah baiknya kalau Hamanaka mempunyai handle seperti ini ๐Ÿ™‚ The hook+the handle, will bring 100% comfortness. Ups.. jangan marah hamanaka ๐Ÿ˜›

4. ADDi Comfort Handle: Brand ADDi merupakan brand yang terkenal made in Germany. Speciality in ADDi is the nickle-plated knitting needles. Very smooth, very slippery, very fast ๐Ÿ™‚ and totally I am in love with the needles 100%. But this time, saya mencuba juga ADDi hook ini. The metal part is as slippery as the needles. Its good! Only the non-comfortable part for me is the handle and the hook itself. Kenapa? Sbb comfort handle ADDi sedikit “kurus” berbanding hamanaka dan clover. Jadi kurang sesuai juga dengan saya yang suka every space di dalam tangan saya penuh T_T oh pelikkah saya? But i think.. sesiapa yang menggunakan hook dengan cara pensil and doesn’t care about the empty space under the palm.. this hook is for you! Masalah pada hook, mungkin sebab tajam sikit, benang cepat tersangkut pada hook..tapi ni boleh disettle. Macam mana? Garukan sedikit hook tu kat atas semen utk tumpulkan sedikit hujungnya! Jangan garu lebih-lebih ok?ย  hehe..resultnya? Tiada lagi tersangkut-sangkut sewaktu mengait ๐Ÿ™‚

Woha! Hopefully entry kali ni menarik untuk dibaca ๐Ÿ™‚ Dah lama saya tidak berkongsi pendapat ttg hook. Semoga entry ni memberikan kebaikan dan manfaat kepada peminat2 crochet untuk memilih jarum terbaik buat projek mereka ๐Ÿ™‚ Maafkan saya di atas bahasa rojak saya…

Sebenarnya, keselesaan sesuatu hook itu masih bergantung pada individu itu sendiri. Ada juga yang knife-holder seperti saya suka pada hamanaka dan tiada masalah seperti saya. Kesimpulannya.. anda cuba dan anda lah yang menentukannya! Pendapat di atas tu hanya sekadar pendapat mentah saya tentang hook-hook ni.

Sehingga berjumpa lagi ๐Ÿ™‚

May Allah swt bless us all! Thank you for hopping by!

Crochet Bucket Hat

wah need one more ball xD

Tada..ย  The Brim should be longer, but I made it short because too impatient ๐Ÿ˜›

Closer look of pattern..

I will add more stitches so it will be longer soon. Setelah membuat percubaan, dengan benang soft merino ini, sesuai digunakan jarumnya bersaiz 4 mm.. topi ni topi dewasa seharusnya, tetapi jarum 3.5 masih belum cukup untuk mendapakan lebar yang sepatutnya.. sesuai untuk teenagers bagi saiz yang saya kait ini.

Instead of bucket hat.. nampak macam topi bola ๐Ÿ™

Alhamdulillah.. ini topi pertama crochet saya xD

Click amicomo4-1_Bucket_Hat for pattern.

Selamat mencuba! ๐Ÿ™‚

Pattern adalah Japanese chart in English translation.