CROCHET ALONG : 3D BAG LEAF (MARI KAIT SAMA)

CAL 3D Leaf Crochet Bag :

Episod 1 (Malay)
Round 1 – Round 6

Episod 2 (Malay)
Updated 1 June – Round 7 & 8

Episod 3 (Malay)
Updated 2 June – Round 9 & 10

Episod 4 (Malay)
Updated 2 June – Round 11

Episod 5 (Malay)
Updated 3 June – Round 12 & 13

Episod 6 (Malay)
Updated 7 June – Round 14 & 15

Episod 7 (Malay)
Updated 8 June – Round 16 & 17

——-
Saya guna:
Benang Kait Yarnart Creative (85m/50gm/100% cotton)
Jarum 3.50mm

[BACA SAMPAI HABIS YA]

Anda boleh guna benang yang anda ada dan ubah suai saiz jarum ikut kesesuaian. Saya x akan ajar resize beg disini ya. Saiz beg ikut saiz benang dan jarum masing2. Cadangan yang baik guna benang tebal jenis Aran.

PADA ROUND 5- saya ubah sikit posisi FPDC yang pertama sebab saya tersilap kait disitu tapi x da masalah sebab pattern tu dah betul cuma kedudukan slip stitch saya sahaja sepatutnya sebelum FPDC kedua.

Kalau nak ubah kedudukan slip stitch tu boleh terus buat di R2 @ R3.

Jemput join & jgn lupa hashtag saya di #CALery2019 #erysenimengait bila anda share ke social media tanda support 👍🥰

PS: SILA FOLLOW POST INI UNTUK UPDATE SETERUSNYA 😊

#CALery2019
#erysenimengait
#CAL3dleafbag

https://www.facebook.com/erydaknit/posts/1176847499164398

BERAT BENANG KAIT

[INFO BENANG KAIT]- jom tambah ilmu!

“Benang ni 3-ply kah?”

Dulu saya pernah kongsikan sebuah artikel berkenaan dengan berat benang kait. Berat disini yang dimaksudkan untuk benang kait ialah ketebalan sesuatu benang kait tersebut.

Penggunaan *Ply* ketika hendak menentukan tebal benang kait pada suatu ketika dahulu mungkin masih relevan disebabkan pada masa itu, jenis benang kait yang ada dipasaran tiada kepelbagaian. Maka ketebalan benang kait banyak ditentukan dengan menggunakan istilah *Ply* dimana, istilah ini masih digunakan sehingga sekarang.

Pun begitu, merentas zaman yang semakin canggih ini, benang kait turut mengalami evolusi yang hebat dan kini pelbagai jenis benang kait boleh didapati di pasaran dunia.
Oleh kerana itu, penggunaan *Ply* sudah semakin kurang tepat dalam menentukan ketebalan benang kait.

Apabila saya menerima soalan berkenaan dengan Ply benang kait, saya sebenarnya agak berat untuk menjawabnya dengan istilah Ply tetapi lebih suka saya memberikan jawapan menggunakan istilah seperti Sport, DK, Worsted, Aran dan lain lain (Swipe gambar ke kiri untuk melihat istilah yang saya kongsikan di atas)

Belajar benda baru seperti ini akan membantu anda untuk mencari benang kait yang sesuai dengan pattern-pattern yang ingin dikait. Insya Allah ?

P.S:
Gambar di atas adalah rujukan anda mengapa penggunaan PLY sebenarnya tidak begitu relevan dalam menentukan berat benang kait. Kecuali jika anda maksudkan istilah 3-ply itu adalah fingering dan 8-ply itu adalah DK.
###
Gambar 1: Gazzal Baby Cotton 50gm- 5 ply – Sport weight
Gambar 2: Benang MC 50gm – 5 ply – Aran
Gambar 3: Daknitnatural 100gm – 15 ply – Worsted

Anda baca sampai habis? Tahniah saya ucapkan ??

#majalahkait
#erysenimengait #knitting #benangkait #benangkaitturki #benangkaitmalaysia #crochet #crochetmalaysia #örgülerim #mengait #yarn #daknityarnshop #daknit #kaitmengait #crocheter #crochetforinstagram #crochetando #knittersofinstagram #knittingaddict #yarns #yarnaddict

Belajar Crochet : Kait Kopiah Corak Kelopak Bunga

Tutorial Kait Kopiah Corak Kelopak Bunga @Erysenimengait
Langkah demi langkah kait kopiah kelopak bunga.
Skip round 7 jika mahu dapatkan saiz S.
Selamat mencuba?
〰Saya guna saiz 4.00 mm dan benang kait Nako Hoşgeldin. Saiz dalam gambar saiz L.
✍Cuba jaya dengan tukar jarum dan benang kait untuk dapat saiz berbeza.
?sudi2 tag saya jika anda berjaya kaitnya

 

Belajar Mengait SOCKS Menggunakan Circular Needles Bahagian ( III ) : GUSSET & TOE SHAPING

Langkah demi langkah mengait socks menggunakan teknik MAGIC LOOP.

AMARAN KERAS:
Pastikan anda sudah mempunyai asas Knitting termasuk tahu teknik Increase dan Decrease untuk KAL kali ini.

EPISODE 3 ( FINALE )
Bahagian GUSSET & TOE SHAPING:
Sila ikut langkah ini seperti yang tertera di dalam gambar

p/s: maaf sebab saya belum berkesempatan membuat video tutorial seperti yang dijanjikan. Insya Allah, saya akan cuba membuat video apabila masa mengizinkan.

Selamat mencuba!

Jika berjaya kait dan tutorial ini berguna, bolehlah TAG saya di IG dengan hashtag #daknit <3

13 14 15 16_FINAL

Free Knitting Pattern: Ripple Ruffle Sunny Hat

10252044_273192876196536_2092850119503396731_nFirst of all, the drawing is just something pop into my mind while editing the picture. hehe.. When I was trying to adjust the exposure, I saw a woman wearing this hat from a back view. So i quickly grab my -S- pen and draw it down. And yep! I like it very much 🙂 So here is the pattern I’ve been working on for the passed few days. Enjoy!

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Level: Advanced Beginner

Size made for: Kids (1 year to 3 years old)

Material:
4.00 mm circular knitting needle (straight needle is also okay)
NAKO BABY LUKS MINNOS (colour of your choice)
or any DK yarns/10 ply
(Yarns available at www.daknit.com for purchase)

Accessories:
Flower crochet if necessary
Scissor to cut
Yarn blunt needle/ crochet hook 4.00mm

Abbreviations:
K – knit
P – purl
k2tog – knit 2 toghether
ssk – slip slip knit
sk2togpsso – slip, k2tog, pass slip stitch over
bo – bind off
yo – yarn over
kfb – knit front back
m1 – make 1

Gauge: 11 sts = 2 inch, 16 rows = 2 inch (using 4.00 needle)

NOTE:
1. The hat is knitted back and forth
2. Marker is necessary if you need to mark your start.
3. Special stitch : Ripple Fan and Feather

Fan and feather = 14 sts repeat
Row 1 (Right Side): *k1, yo, k3, k2tog, yo, sk2togpsso, yo, ssk, k3, yo* repeat from * to * til last sts, k1.
Row 2: Purl


Instructions:
Cast On 15 sts
Row 1 (Right Side): Knit till end
Row 2 (Wrong Side): Purl till end
Row 3: K2, *M1, K2* repeat * to *, K1
Row 4: Purl
Row 5: K2, *M1,K3* repeat * to *, K2
Row 6: Purl
Row 7: K2, *M1,K4*repeat * to *, K3
Row 8: Purl
Row 9: K2, *M1,K5* repeat * to *, K4
Row 10: Purl
Row 11: K2, *M1,K6* repeat * to *, K5
Row 12: Purl
Row 13: K2, *M1,K7* repeat * to *, K6
Row 14: Purl
Row 15: K2, *M1,K8* repeat * to *, K7
Row 16: Purl
Row 17: K2, *M1,K9* repeat * to *, K8
Row 18: Purl
Row 19: K2, *M1,K10* repeat * to *, K9
Row 20: Purl
Row 21: K2, *M1,K11* repeat * to *, K10
Row 22: Purl
Row 23: K2, *M1,K12* repeat * to *, K11
Row 24: Purl
Row 25: K2, *M1,K13* repeat * to *, K12 (99 sts as total)
Row 26: Knit
Row 27: Purl

Repeat Row 26 – Row 27 until your desired length or at least 10-15cm.

After that, before we do ruffle,
Next Row (Right Side): K1, *kfb* repeat * til last st. turn, ( 197 sts )
Next Row: Purl

Ruffle:
Row 1 (Right Side): *k1, yo, k3, k2tog, yo, sk2togpsso, yo, ssk, k3, yo* repeat from * to * til last sts, k1.
Row 2: Purl

Repeat Row 1 and Row 2 (Ruffle) for 4 or 5 times more.

Then, after done,
Next Row: Knit
Next Row: Purl

Bind Off til end. Leave about 15 cm tail, cut off. Sew seam with crochet hook 4.00mm or blunt yarn needle. Tada! Done 🙂

Last but not least, thank you for trying out my pattern. This pattern is very simple, once you do, it will be so addictive to make more! 🙂

Please and do share your project using this pattern with me at my Ravelry = Snowhitery. Let me know how you think! You can also put flowers, button or ribbons to make it looks cuter! Let your imagination run wild <3

****
Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit with different yarns. Thank you for trying out this design!  Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Designed/Written by,
Ery EROGLU/Ery YUSOF
www.daknit.com

 

 

 

 

Benang Kait

1618522_694535183903329_1534576941_n

Saya kerap menerima email yang bertanyakan tentang jenis-jenis benang kait yang ada dan saya rasa sangat senang membantu mereka mendapatkan jawapan untuk soalan mereka.

Satu perkara yang sering saya tekankan ialah “Jangan Takut Untuk Mencuba”. Mencuba pelbagai jenis benang kait yang ada di pasaran merupakan salah satu cara yang paling baik untuk anda tentukan kelebihan dan kekurangan terhadap benang kait tersebut dan kesesuaiannya terhadap projek anda.

Saya sendiri amat suka mencuba pelbagai jenis benang dari yang paling mahal sehinggalah yang paling murah bagi melihat kualiti dan kelebihannya. Sememangnya setiap benang yang sudah saya cuba dan kait ini mempunyai pro dan cons masing-masing. Disini, anda perlu bijak menentukan bajet anda supaya pembaziran tidak berlaku.

Apa yang sering kali saya perhatikan ialah “”andaian”” menjadikan kita takut untuk mencuba sesuatu jenis benang kait sama ada mahal ataupun murah walaupun tidak pernah kita cuba. Bagi saya, saya tidak akan menerima “‘andaian”” selagi tidak mencubanya, bukan setakat touch and feel sahaja tetapi saya pasti akan hasilkan sebuah projek kecil ataupun besar bagi melihat hasilnya sama ada ia sesuai ataupun tidak untuk projek yang ingin saya kait.

Tahukah anda, setiap benang kait yang dihasilkan walaupun diperbuat daripada jenis fiber yang sama, sama ada ianya adalah wool, acrylic, cotton, bamboo, linen dan pelbagai lagi, hasil tekstur adalah sangat berbeza dari satu jenis ke satu jenis yang lain seperti dari jenis yang paling keras sehinggalah jenis yang paling lembut.

Setiap ketebalan dan cara pintalan benang kait tersebut juga sangat mempengaruhi hasil kait kita. Cara mengait dan teknik stitch yang digunapakai juga amat memberi kesan terhadap hasil kait dan projek. Projek yang melibatkan cable stitch dan ribbing menjadikan projek kita lebih tebal manakala projek yang dihasilkan secara lace dan loose memberikan efek lembut terhadap projek kita walau apa pun jenis benang kait yang digunakan. Selain itu, peranan ‘blocking’ amat memberikan kesan yang mendalam terhadap hasil akhir projek dimana ianya akan menjadikan projek anda ebih lumayan dan eksklusif.

Walau bagaimanapun, pilihan yang terbaik adalah bermula di tangan kita. Sama ada mahal ataupun murah sesuatu benang kait tersebut, anda perlu bijak membuat pilihan bagi mendapatkan kepuasan anda dalam menghasilkan projek kait anda. Tidak semua projek sesuai digunakan dengan benang kait yang sama disebabkan perbezaan ketebalan, berat dan pintalan mempengaruhi projek kita. Bukan kerana ia mahal ataupun murah.

Di harap artikel pendek di pagi ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk membuat pilihan dalam pemilihan benang kait yang untuk sesuatu projek anda.

23.April.2014
Ery EROGLU
www.daknit.com

Kasut Crochet Bayi a.k.a Baby Booties :)

10155816_262425360606621_6037469873116347120_n#nakoyarn #benangnako #benangkait #mengait #crochet #shipworldwide #daknit

Assalamualaikum and good blessed barakah Friday! Well… well.. ehem.. After 2 weeks without hook and yarn.. finally I completed this 2 pairs of ballerina booties with a slight changes on pattern just now. I am using again NAKO Baby Luks Minnos for 0 to 5 months old. Great satisfation ? Open for custom made to order ya.
**
Da’Knit ENT
www.daknit.com

Free Crochet Pattern: January Baby/Toddler Beanie

Alhamdulillah.. we are still here, still breathing, still alive exactly on 1st January of 2014. Shouldn’t we be more grateful than before? 🙂 Well of course, there is nothing wrong in having a new big ambition for a new year, but remember. the fundamental of being a human is always to feel grateful for what we have and never being ashamed for what we don’t have. Always down to earth <3

However, the things that always never fail to amaze me is how the time works and always passed by like a blink of an eye. Leaving things behind like they were never happened. Feels like it was a dream, or a nightmare. SubhanAllah.. How great Allah is! Cause everything that happened, there is a blessing in disguise. SubhanAllah.

Oh, okay. The reason I am writing today is actually to share my new pattern 🙂
As how everyone else, I also want to take this opportunity and be a part on this exciting first of January 2014 with sharing my new pattern that I made 2 days ago. So I named it as January 🙂 Easy to remember hehe..

I am very happy to share the pattern with you and hope you will enjoy making them too. If you make one, do share with me at my Ravelry (Snowhitery) ok? 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaterial:
1 ball of Nako Baby Luks Minnos (Available at www.daknit.com)
3.50mm/3.75mm/4.00mm crochet hook (different size of crochet hook may result a different gauge)

Accessories:
Ribbon (about 1/2 meter)

Size made for:
1 year old to 2 years old

TIPS:
By increasing hdc from 12 to 14 sts, you may get 3 years old and above size. You can start by making magic ring or by doing chain 4 and slip stitch to make ring.

NOTE:

1. Always slip stitch on first chain of chain 3/ or first sts on first round (Please refer diagram)
2. When done, slip the ribbon between space at the last 2 rows.
3. You may increase the size of the hat’s body as many as you desire for a bigger size by adding few more rows before edging.

EDGING:
(2dc, chain 1, 2dc, chain 1, 2dc, sc)

INSTRUCTIONS:
FULLY CHARTED/DIAGRAM (See image below, click and enlarge to view) – You can SAVE the image  to your pc and zoom or print out.

PatternRuffleSweeta(Click Image to ENLARGE)

**Pattern and all pictures are copyrighted. No resell, no distribution in any forms. All rights reserved by Daknit.Com (please share the link only). You can sell the item made from this pattern for profits but not commercially*

Note: Please contact me if you found any error with this pattern. I am not responsible for the result you gain by using my pattern if you knit/crochet with different yarns. Thank you for trying out this design! Do share with me your project using this pattern. Pattern is copyrighted.

Hope you enjoy making my pattern 🙂

Written and charted by,
Ery EROGLU/Ery Yusof.

Free Tutorial: How To Knit Top Down Baby Cardigan

Assalamualaikum and good morning!

Well, let me get this straight to the point! I stumbled upon on a very very clear instruction and tutorial on how to knit a top down baby cardigan. It is awesome! It is what I actually need for my own reference too! Remember I was saying that I will try my best to create a tutorial for knitting a simple cardigan? For the passed 3 months, my brain was working hard in order to find a best way to present my ideas/tutorial on a paper though actually it’s a very simple work. However, because I’ve been thinking with too much details, it took longer than I expected. The more I try to figure out, the more I confuse.  Well, obsessive thinking is not healthy. LoL. What I mean is, things that is actually simple can turn into a complicated matter when you do it in a hard way (and at the end, you will only going to trouble yourself) and so, I decided to delay it for now. Moreover, in my current situation right now, I still need to work out on my gauge and measurement skills >_< (Means, more revision need to be done)

Also, I need to snap a clear photos of this tutorial, and for that one, I need to buy a new camera!

Since I am enjoying my school holiday at this moment, I’ll take the opportunity to start doing my own tutorial and hope I’ll be able to publish it before the school start again next year. What I need now is to write down an easy pattern and explain them in Malay Language. Insya Allah. May Allah swt make it easier for all of us. Amin.

Alright, so, here is the tutorial I was talking about. Have a try and enjoy your first Baby Cardigan! (Thousands of thank you to the author for her hard work!)

Gramps – adorable outerwear for your grouchy little old man – by Emily Wessel

The Gramps Cardigan tutorial is created as a series of 5 illustrated posts, clearly explaining each of the techniques required to knit the Gramps Cardigan.

  1. Beginning your Sweater: Yarn and needle selection, knitting a gauge swatch, Understanding knitting pattern schematics.  [Post HERE]
  2. Top-Down Sweater Construction: Yoke: Provisional cast-on, Pattern Reading, and Increasing & Decreasing stitches to form Yoke [Post HERE]
  3. Top-Down Sweater Construction: Body & Arms: Separating sweater at the Underarm, casting-on stitches using backward loop method, and knitting in the round [Post HERE]
  4. Shawl Collar and Button Band: Picking Up Stitches along an edge, Short-Row Shaping, Buttonholes, Binding off in Pattern [Post HERE]
  5. Finishing Touches: Working Patch Pockets – Picking up stitches in the middle of knitted fabric, seaming, elbow patches [Post HERE]

Note by author:

For Knitting Teachers

This material is also intended to be useful to those who teach knitting. If you are a shop owner who runs knitting classes, and would like to use this tutorial for instruction, you are welcome to download the .pdfs and use them free of charge in your teaching activities.